Smokkelaars 1500 kilo coke voor rechtbank

Voor de Amsterdamse rechtbank komen aanstaande dinsdag de drie mannen voor die worden verdacht van de smokkel van 1500 kilo cocaïne, via de haven van Antwerpen, eerder dit jaar.

Deklading

Steenkolen in een zeecontainer fungeerden eind mei van dit jaar als de deklading voor de smokkel van 1500 kilo coke (zie foto). Dat bleek al snel tijdens een controle van de container in de haven van Antwerpen. De politie volgde de container, verscheept vanuit Colombia, enkele dagen later naar een adres in Roosendaal. Daar konden twee mannen door de Nationale Recherche worden aangehouden, toen zij de lading in de container kwamen inspecteren.

Strafbaar

Komende dinsdag komen de twee mannen, en nog een verdachte in de zaak, voor bij de Amsterdamse rechtbank. Het gaat om een 26-jarige Spaanse man uit Madrid, een 29-jarige man uit Tanger in Marokko, en nog een 25-jarige man. Zij worden door het landelijk parket verdacht van de import van de drugs, en van strafbare voorbereidingshandelingen. De straatwaarde van de drugs zou op zijn minst 75 miljoen euro bedragen.

Het gaat om pro forma-zittingen waar onder meer over de voorlopige hechtenis van de verdachten wordt gesproken. De inhoudelijke behandleing volgt in april volgend jaar.