‘Smokkelgarage’ in De Baarsjes blijft dicht

Garagebedrijf Atlas in Amsterdam-West blijft voorlopig gesloten. In de garage in De Baarsjes worden naar verluidt auto’s voorzien van zeer professioneel en geavanceerd verborgen ruimtes, bedoeld voor drugstransporten.

5 kilo heroïne

Dat bepaalde de voorzieningenrechter deze week volgens AT5. Het garagebedrijf in de Lumeijstraat werd een maand geleden gesloten door waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Hij oordeelde dat Atlas ‘een ernstig gevaar oplevert voor de openbare orde’ nadat hij een politie-onderzoek had ingezien. In de garage werden waarschijnlijk zeer professioneel en geavanceerd verborgen ruimtes in auto’s ingebouwd voor criminelen. De eigenaar werd met een ander in een bedrijfsauto opgepakt met 5 kilo heroïne.

Albanese drugsdealers

Atlas was al meerdere malen in beeld gekomen in onderzoeken van de Amsterdamse recherche. Die spotte in het bedrijf verschillende criminelen. Vervolgens kwam de tip binnen dat drie Albanese drugsdealers verborgen ruimtes in auto’s lieten inbouwen bij een garage in Amsterdam-West van Turkse eigenaren. Die tip koppelde de politie aan Atlas. Nadat auto’s in de garage zijn voorzien van verborgen auto’s, bezorgen ze volgens de recherche cocaïne en heroïne door heel Europa. De recherche was extra geïnteresseerd in de kwestie omdat ze zich richt op personen en bedrijven die criminelen helpen uit zicht te blijven.

Naar de rechter

De eigenaar van de garage stapte na de sluiting naar de rechter omdat het inbouwen van verborgen ruimtes in een auto niet strafbaar is. Bovendien gaat het nog om vermoedens en is er geen auto met verborgen ruimte of drugs aangetroffen in de garage. Dat de uitbaters vrezen dat het familiebedrijf na 29 jaar failliet gaat, is voor de gemeente geen reden om de zaak weer te openen. De voorzieningenrechter vindt het ‘voldoende aannemelijk’ dat de verdenkingen van de burgemeester en politie kloppen. Zo blijkt uit onderzoek dat de eigenaar van Atlas een Volkswagen verbouwde die later in Scandinavië werd aangehouden. De Zweedse douane trof onder de bestuurdersstoel 17 kilo heroïne en 2 kilo cocaïne aan.

‘Sleutelplaats drugshandel’

Ook andere auto’s die werden verbouwd bij Atlas werden later onderzocht. In de bumper van een Audi die naar Zwitserland onderweg was, zat 8 kilo heroïne. ‘Al met al biedt dit voldoende aanknopingspunten voor de conclusie dat het garagebedrijf wordt gebruikt als sleutelplaats voor de drugshandel’, aldus de voorzieningenrechter. Daarnaast merkt de voorzieningenrechter op dat de eigenaar van garage vorige maand dus ook is aangehouden in een bedrijfsauto met 5 kilo heroïne. ‘Dit versterkt het vermoeden dat het garagebedrijf gelinkt kan worden aan drugshandel.’