Sms cruciaal in kasteelmoord

De daders van de kasteelmoord hebben op de dag van de moord al aan de deur van het kasteel van Stijn Saelens gestaan, maar die gaf toen niet thuis. De moordenaars zouden toen weer zijn vertrokken, maar zijn teruggekeerd na een sms van Pierre S., een van de opdrachtgevers, die de uitvoerders ervan overtuigde dat Saelens wel thuis was.

Dat blijkt uit een reconstructie van de kasteelmoord van de Belgische krant Het Nieuwsblad. Pierre S. zou samen met André Gyselbrecht, de schoonvader van Saelens, tijdens de moord in de dokterspraktijk van Gyselbrecht hebben gezeten. De moordenaars zouden met telefoons contact hebben gehouden met Gyselbrecht en S.

'Lesje leren'

Saelens werd begin 2012 vermoord in zijn kasteel in het Belgische Wingene. De schoonvader van Saelens zat sinds februari 2013 vast, maar werd begin dit jaar vrijgelaten. Hij wordt ervan verdacht Pierre S., een vriend van Gyselbrecht, te hebben gevraagd om te zoeken naar een moordenaar.

Gyselbrecht heeft altijd gezegd dat hij niet de opdracht heeft gegeven om Saelens te vermoorden. Wel vond hij dat zijn schoonzoon een lesje moest krijgen.

Parket wil zaak splitsen

Hoewel justitie denkt de zaak rond de opdrachtgevers ver rond te hebben, is over de uitvoerders nog weinig bekend. Er zijn zeker twee moordenaars geweest. Een van hen, een Eindhovenaar, is inmiddels overleden. De ander is nog niet gevonden.

Het parket wil daarom de zaken tegen de uitvoerders en de opdrachtgevers splitsen. Als dat lukt, moeten opdrachtgevers G. en S. voor het hof van assisen verschijnen, waar zij door een volksjury zullen worden berecht. Zij zouden dan sneller veroordeeld kunnen worden, zonder dat dat invloed heeft op het onderzoek naar de huurmoordenaars. Daarover wordt binnenkort een beslissing genomen.

Lees ook:

Verdachten kasteelmoord hadden vergadering

Flinke blunders bij Kasteelmoord

Kasteelheer stierf gruwelijke dood