Advocaat wil vrijspraak snelkookpanmoord

Nadat de advocaat-generaal dinsdag in het hoger beroep van de zogenoemde snelkookpanmoord levenslang eiste vroeg de advocaat van verdachte van verdachte Mehmet Y. het gerechtshof vrijdag om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. En anders wil advocaat Jacq Taekema dat het hof zijn cliënt vrijspreekt van zowel de moord op zijn broer Ali Y. als de moord op zijn ex-vrouw Meral Caliskan. Taekema wil ook, voordat het hof tot een eindbeslissing komt, nog tientallen getuigen horen en onderzoek laten verrichten.

Door Seda Beyik.

Taekema wil onder meer een deskundige de verklaringen van getuigen laten toetsen. De verzoeken van de advocaat hangen nauw samen met de waarheidsvinding en zijn noodzakelijk om de, in zijn ogen, volledig scheef gegroeide zaak weer enigszins recht te zetten.

Een van de getuigen die belastende verklaringen heeft afgelegd over de betrokkenheid van Mehmet Y bij de moordzaken, is Tamara Nooij. Nooij heeft ondermeer verklaard dat Mehmet Y, nadat hij zijn broer Ali Y. heeft vermoord, zijn schedel heeft uitgekookt in een snelkookpan.

Maar volgens de advocaat kan de schedel van Ali Y niet uitgekookt zijn. Als de schedel daadwerkelijk uitgekookt zou zijn, dan zou een dna-match onmogelijk zijn. Na een kookproces blijft er geen bot meer over. De advocaat heeft eerder zelf de proef op de som genomen en diverse schapenschedels uitgekookt. Bij het kookproces van de schapenschedels, vielen de schedels volledig uitelkaar, terwijl uit het sectieverslag blijkt dat de schedel van Ali Y nog intact was. Taekema heeft het onderzoek gedaan met schapenschedels, omdat het botstructuur van mensen en zoogdieren hetzelfde is, het bevat callogeen.

Taekema vindt het ook erg van belang, is dat de ex-vrouw van de verdachte, Meral Caliskan, bij haar psychiater altijd klaagde over haar familie, maar nooit over Mehmet Y. Hoewel het OM Mehmet Y verantwoordelijk houdt voor de moord op Meral Caliskan, is het niet bekend of Meral leeft of dood is omdat haar lichaam nooit gevonden is.

Nu haar dood niet vaststaat, kan ook niet worden vastgesteld hoe zij dood is gegaan. 

Mehmet Y. houdt vol dat hij onschuldig is. Volgens zijn advocaat kent hij het hele dossier uit zijn hoofd en is hij voortdurend aan het puzzelen om aan te tonen dat hij de moorden niet heeft begaan. ‘Je hoeft maar een paginanummer te noemen en Mehmet weet over welke passages ik het heb’, zei Taekema.

Het gerechtshof  doet op 8 juli uitspraak.