Snelkookpan: opnieuw levenslang geëist

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in hoger beroep levenslang geëist tegen verdachte Mehmet Y. Deze zou in 1997 zijn broer hebben omgebracht en in 2002 zijn vrouw. De rechtbank in Haarlem legde in 2009 twintig jaar gevangenisstraf op voor moord op de broer en doodslag op de echtgenote. De advocaat-generaal beschuldigt de verdachte ervan zijn broer op zijn hoofd te hebben geslagen en te hebben vermoord samen met zijn vrouw en een andere vrouw.

Daarna probeerde de verdachte zich, samen met zijn echtgenote van het lichaam te ontdoen. De advocaat-generaal:

 

‘Wat daarna met het lichaam is gebeurd, tart iedere beschrijving. Het hoofd is uitgekookt in een snelkookpan, zijn huid is volledig verwijderd en zijn lichaam is in stukken gehakt. De lichaamsdelen zijn vervolgens achtergelaten langs de snelweg.’

Enkele jaren later, in 2002, verdween de echtgenote van de verdachte. Tot op de dag van vandaag is haar lichaam niet gevonden.

Het OM vindt wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte beide keren met voorbedachte rade heeft gehandeld en dat er dus sprake is van twee  moorden.

Het belangrijkste bewijs ziet het OM in verklaringen van getuigen uit de omgeving van verdachte en uit de omgeving van zijn slachtoffers. Y. heeft tegenover de getuigen meerdere keren bekend dat hij zijn broer en echtgenote om het leven heeft gebracht. Verder is er een belastende verklaring van de vrouw die de verdachte heeft geholpen bij de moord op zijn broer. Zij is hiervoor reeds onherroepelijk veroordeeld.

Zowel het OM als de verdachte gingen tegen het vonnis van de rechtbank in hoger beroep.