Sniper-killer nu zelf slachtoffer

Een voormalig lid van de speciale eenheid de Navy Seals die naar eigen zeggen 160 mensen doodde in zijn carrière als scherpschutter is zaterdag zelf door een een kogel om het leven gekomen. Chris Kyle (38) schreef een bestseller over zijn carrière. Hij werd samen met een andere man neergeschoten op een schietbaan in Texas.

 Chris Kyle en het andere slachtoffer werden zaterdagmiddag gevonden op de schietbaan van Rough Creek Lodge in Texas. Na een kort achtervolging kon een verdachte worden aangehouden.

Chris Kyle schreef in de bestseller ‘American Sniper’ over zijn militaire dienst van 1999 tot 2009. Kyle diende tijdens vier gevechtsmissies in Irak en elders waar hij twee Silver Stars en vijf bronzen sterren verzamelde voor getoonde moed. Hij diende onder meer tijdens het innemen door mariniers van de Iraakse stad Fallujah. Eén van zijn slachtoffers zou hij van een afstand van bijna twee kilometer afstand hebben gedood.

Kyle zei dat hij het getal van 160 liever niet in het boek had genoemd maar dat de uitgever erop had gestaan. ‘Ik had wel liever opscheppen over hoeveel mensen ik het leven heb gered door mijn acties’, zei Kyle.

Nadat hij de Marine had verlaten, richtte Kyle een bedrijf op dat gevechts- en wapentrainingen gaf aan militairen, politie, bedrijven en civiele klanten. 

Scott McEwen, co-auteur van ‘American Sniper’ maakte het nieuws bekend: ‘Het komt als een schok, en het is onthutsend om te denken dat na alles wat Chris heeft meegemaakt, hij zo aan zijn einde komt’. Kyle was getrouwd met twee kinderen  

{youtube}aJ12PN81xnI{/youtube}