Soerel: ‘eis levenslang is doffe dreun’

De voorzitter van het gerechtshof in het Passage-proces gaf de verdachten dinsdag na een zes dagen durend requisitoir de gelegenheid kort te reageren. Siegfried S. was niet aanwezig. Moppie R. en Jesse Remmers zagen ervan af een eerste reactie te geven.

Door @Wim van de Pol

Dino Soerel zei de strafeis van levenslang als een ‘doffe dreun’ te ervaren, ondanks het gegeven dat hij het al wel aan had zien komen. Het bewijs tegen Soerel ligt vooral in de verklaringen van de twee kroongetuigen. Soerel bekritiseerde de in zijn ogen ‘gemankeerde’ kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe:

De kroongetuigen gaan er van door met een grote tas met geld. Ros heeft acht jaar de gelegenheid gekregen om het dossier te bestuderen. Het heeft niets te maken met een eerlijk proces.

‘In het requisitoir staan verdraaide feiten waarvan u ook weet dat ze anders in het dossier staan’, zei Soerel tegen de voorzitter van het hof. ‘Het is tegen beter weten in van het OM. Ik zei laatst tegen mijn advocaat. Sluit mij maar op in tbs-kliniek als ik word veroordeeld, want dan ben ik gek. Maar ik ben niet gek.’

‘Waarom doet het OM dit dan?’, vroeg de voorzitter Ruud Veldhuisen.

‘Ik weet het niet. Het is kwaadaardig’, zei Soerel, ‘Misschien prestige, ik weet het niet. Het moet leiden tot een veroordeling van mij. Iemand moet hangen.’

De pleidooien van de advocaten van de tien verdachten volgen vanaf volgende week. Het pleidooi in de zaak Soerel is pas in januari 2017. De advocaten Christian Flokstra en Nico Meijering krijgen waarschijnlijk enige weken de tijd.