Soerel kwam voor in xtc-onderzoek
Dino Soerel komt volgens de politie voor in een groot onderzoek naar xtc-smokkel uit 1998: het York-onderzoek. Dat onderzoek was vorige week in het nieuws omdat het Openbaar Ministerie de in dit onderzoek veroordeelde Amsterdamse Israeliër Eddy S. hiervoor wil plukken. Het York-onderzoek van het Kernteam Zuid richtte zich op een groep Brabanders die contact had met een groep Amsterdammers. Van de Amsterdammers zijn alleen een taxichauffeur en Eddy S. berecht. Jan Femer, Mink K. en Donald G. kwamen wel voor in het dossier maar werden niet vervolgd. Nu blijkt dat Soerel figureerde in dat onderzoek.
Volgende week woensdag is er een regiezitting gepland in de Zuil-zaak waarin Soerel bij verstek tot acht jaar cel is veroordeeld voor drugshandel.
In een proces-verbaal in het afpersingsonderzoek over Willem Holleeder (Kolbak) uit 2007 beschrijft een teamleider ‘onderlinge verbanden’ tussen Ali A., Willem Holleeder, Stanley H., Dino Soerel en Dick V.
Er staat: ‘In het jaar 1998 loopt het onderzoek YORK, gericht tegen diverse drugshandelaren. In dit onderzoek wordt contact vastgesteld tussen Dino Soerel, Dick V. en anderen.’
Daarmee is dus niet vastgesteld dat Soerel verdacht was in het onderzoek York of dat er aanwijzingen waren dat hij deelnam aan de pillenhandel. Terwijl zowel Mink K. als Jan Femer door observatieteams worden gadeslagen en hun namen dus in het dossier – zoals dat voor de rechter is gebracht – worden vastgelegd is die van Soerel afwezig.
In 1999 is de politie bezig met een onderzoek naar ‘Grijze Wolven’ een Turkse groepering waarin ondermeer Ramazan Y. naar voren komt. Ook in dat WIS98-onderzoek komen Dino Soerel en zijn relatie Dick V. in beeld. In dit onderzoek worden Soerel en V. evenmin vervolgd.
In het afpersingsonderzoek naar Holleeder komt informatie binnen dat de naam van Soerel ook in een Duits drugsonderzoek voorkomt. Dat leidt tot het onderzoek Zuil speciaal op (onder meer) Soerel. Dat speelde zich af voor 2005 en ging om verschillende drugstransporten naar Engeland. Soerel heeft volgens de rechtbank tussen 1998 tot 2005 als opdrachtgever en als financier een sleutelrol hebben gespeeld in de organisatie.
Van de zestien aanklachten die de tenlastelegging telde, vond de rechtbank van Haarlem in 2009 er zeven bewezen. Zijn advocaten gingen meteen in hoger beroep, ze willen vrijspraak. Justitie eist in hoger beroep een hogere straf.
Lees ook:
Passage-2 over meer moorden Soerel?