Soerel laat verstek gaan

Op de regiezitting over Dino Soerel in de beveiligde rechtbank in Osdorp is de verdachte zelf niet verschenen. De grote vraag die voorligt is of Soerel vanaf nu mee kan doen aan het grote Passage-proces. De officier van justitie vindt van wel.

Soerel moet gewoon meedoen met de procesgang van de andere tien verdachten, zei officier van justitie Betty Wind.  ‘Als hij in 2006 niet was ondergedoken dan was hij gewoon aangehouden net als de andere verdachten. Het dossier is hetzelfde en verdenking ook.’ Uit ‘proces-efficiciëntie’ moet de zaak van Soerel volgens het Openbaar Minsterie gewoon meebehandeld worden.

Maar advocaat Benedicte Ficq vindt dat Soerel in zijn verdedigingsbelang wordt geschaad als hij op 14 oktober in de volgende zitting zou worden ‘ingeschoven’. Zo’n 500 ordners, 60 zittingsdagen in een proces dat al 3,5 jaar loopt, dat kan hij niet zomaar bijbenen vindt ze. Gisteren om half vier ’s middags heeft haar cliënt, in het huis van bewaering in Vught, voor het eerst een blik kunnen werpen in de digitale weergave van het dossier.

Ficq wil 10 maanden voorbereidingstijd en in principe alle vragen over getuigen en andere vragen die tijdens de zitting aan de orde zijn geweest opnieuw laten behandelen. Belangrijk argument van Ficq is dat Soerel pas recent gedagvaard is en niet – bij verstek – in 2006. Ficq: “Door die keuze van het OM mag mijn client niet in zijn belangen worden geschaad. Hij kon toch niet weten dat hij zou worden verdacht in Passage”.

De rechtbank zal later vandaag of deze week uitspraak doen overr hoe de zaak verder gaat. Op 14 oktober is er een zitting gepland waarin verklaringen van twee bedreigde getuigen F1 en F3, die door de verdediging zijn aangedragen, aan de orde komen.

De officier van justitie verdenkt Soerel van opdracht geven van de moord op Kees Houtman en Thomas van der Bijl en het leiden van een criminele organisatie en verder van het, tijdens zijn arrestatie in augustus, voorhanden hebben van twee valse paspoorten en een groot geldbedrag waarvan hij had kunnen weten dat het crimineel geld was.