Soerel: pas over zeven maanden verder

Dino Soerel en zijn advocaten krijgen zeven maanden de tijd om zich in te lezen in het Passage-proces. Over drie maanden moeten de advocaten hun onderzoekswensen indienen en over zes maanden moet de rechtbank definitief weten welke getuigen ze willen horen en wat de andere wensen zijn. De rechtbank voorziet pas in mei of juni een inhoudelijke behandeling van de zaak Soerel. Pas daarna komt de rechtbank toe aan het requisitoir en pleidooi in de zaken van de andere tien verdachten. Deze nieuwe vertraging zal voor grote onrust zorgen bij die andere verdachten. De rechtbank heeft al gezegd per se deze zaken niet te willen afsplitsen.

Maar sommige verdachten zitten al bijna vier jaar in voorlopige hechtenis. Zij horen misschien pas over een jaar hun strafeis. Donderdag 21 oktober gaat de zitting verder. Het valt te verwachten dat de advocaten duidelijkheid over hun cliënten zullen gaan eisen en waarschijnlijk schorsing van de voorlopige hechtenis.

Het Openbaar Ministerie heeft vanmorgen betoogd dat Ficq wel degelijk al goed de hoogte was van de Passage-zaak en geen lang uitstel nodig heeft. Dat zou volgens officier van justitie Michiel IJzendoorn blijken uit een aantal tv-optredens van Ficq dit jaar. Daarin liet ze zich uit over de betrouwbaarheid van kroongetuige Peter la S. ‘Als ze zich niet goed in dat dossier zou hebben verdiept was een advocaat als Ficq niet zo op tv opgetreden’, zei hij.

De advocaten van Soerel hadden om tien maanden gevraagd.

Lees ook Soerel: principekwestie versus efficiëntie