Soerel vraagt weer om vrijlating

Dino Soerel, een van de verdachten waar levenslang tegen is geëist in het liquidatieproces Passage, heeft bij het gerechtshof in Amsterdam weer om voorlopige vrijlating gevraagd. Soerel zit gedetineerd in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en werd vorig jaar overgeplaatst naar een andere afdeling, maar daar zit hij volgens zijn advocaat en een uitspraak van de Raad voor straftoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) niet terecht.

De RSJ, is een commissie van rechters waar gedetineerden klachten kunnen indienen. De RSJ besloot vorig jaar dat Soerel uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught moest worden geplaatst. Maar de directie van de inrichting plaatste hem vervolgens op de afdeling ‘Beheers Problematische gedetineerden’ (BPG), een regime voor gedetineerden met agressieve gedragsproblemen. Het regime daar is ook zeer zwaar.

Zijn advocaat Marnix van der Werf heeft eerder voor de rechtbank betoogd dat de plaatsing van Soerel in de BPG onrechtmatig is en op verkeerde argumenten is gestoeld. Maar de rechtbank vond zich niet bevoegd om in de grijpen in de procedure die al loopt bij de RSJ.

Nu heeft Dino Soerel dus weer om zijn voorlopige vrijlating gevraagd. Nu bij het gerechtshof in Amsterdam. De uitspraak van het RSJ hierover valt weer gunstig voor Soerel, maar staatssecretaris Fred Teeven wil nog niet meewerken. Daar heeft de advocaat van Soerel nu weer beroep tegen aangetekend en tevens gevraagd om voorlopige vrijlating.

Dino Soerel is verdachte in het liquidatieproces Passage. Tegen hem is levenslang geëist, maar de rechtbank heeft hem eerder al vervroegd in vrijheid gesteld. Soerel moest blijven zitten in verband met een grote drugszaak, waarvoor hij veroordeeld is. Maar volgens de RSJ moet hij dus uit de EBI in Vught worden geplaatst.

Lees ook:

Soerel niet naar lichter regime