Soerel wil Bram Moszkowicz als getuige

Advocaat Nico Meijering had vandaag een lange lijst met onderzoekswensen in de zaak tegen zijn cliënt Dino Soerel. Naast voeging van het gehele afpersingsdossier over Willem Holleeder vroeg hij ook om een lijst spraakmakende getuigen. Een kleine greep: Willem Holleeder, Bram Moszkowicz, Mink K., Ron van E., Ton van D. en Orminda Soerel. Verder zouden tal van stukken ontbreken zoals verklaringen van John Mieremet. Het Openbaar Ministerie zal op de Passage-zitting van volgende week dinsdag reageren, weer later beslist de rechtbank wat er wordt toegewezen.

De verdediging wil Holleeder horen over zijn relatie met Soerel en of hij diens naam heeft misbruikt en hem een vreeswaardige reputatie heeft toegemeten.

Moszkowicz zou moeten getuigen over de vermeende bedreiging van Endstra op diens kantoor door onder meer Soerel en bepaalde Joegoslaven. Zowel Endstra als Moszkowicz hebben daarover verteld.

Soerel wil bestrijden dat hij tussen 1991 en 1992 betrokken was bij de “xtc-bende” die astronomische bedragen verdiende als eerste grote pillenproducent ter wereld. Daarom wil hij leden van die groep, als Van E. Van D. en Mink K., ondervragen met als kennelijk doel dat te bevestigen.

Arjen K. zou moeten vertellen over de afpersing in 2005 door Holleeder.

De zus van Soerel – Orminda – moet vertellen over de relatie tussen Holleeder en Soerel en hoe deze op zeker moment bekoelde.

John Mieremet heeft tegen Nederlandse en Belgische politie verklaringen afgelegd in de periode 2000 tot en met 2002, bijvoorbeeld over de liquidatie van zijn partner Sam Klepper. Die verklaringen zouden niet allemaal in her Kolbak-dossier tegen Holleeder zitten. Mieremet en Klepper maakten volgens de politie indertijd plannen om rijke zakenlieden (contacten van Willem Endstra) af te gaan persen met behulp van Willem Holleeder. De Telegraaf publiceerde daar over in 2002. De naam Soerel komt daar niet in voor. Meijering wil checken wat Mieremet over Soerel in dit verband zegt.

Dino Soerel wordt in de Passage-zaak vervolgd voor betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman, Thomas van der Bijl en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Daarnaast is Soerel verdachte in de voorbereiding van de moorden op Atilla Ö. en Leen B., liquidaties die nooit zijn uitgevoerd, en hij is ook verdachte van de moorden op August Adjoeba en Nedim Imaç.

Op dinsdag 15 maart gaat de zaak verder.

Lees ook:

Dino Soerel wijst beschuldigend naar Holleeder

Gennaro C. moet getuigen in Soerel-zaak