Soerel wil naar minder streng regime

Dino Soerel vindt dat hij nog altijd in een veel te strenge gevangenis zit. In augustus werd de verdachte in het liquidatieproces overgeplaatst van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) naar een minder zware afdeling. Maar Soerel vindt dat het regime op zijn nieuwe afdeling nauwelijks minder streng is. ‘Het enige verschil is dat hij nu geen bordje EBI meer boven de deur heeft hangen’, aldus zijn advocaat Marnix van der Werf.

Van der Werf eist in een kortgeding dat Soerel meer vrijheden krijgt of wordt overgeplaatst naar een andere, minder strenge gevangenis, meldt Het Parool. Soerel zit nu op een afdeling voor gedetineerden met gedragsproblemen. Volgens Van der Werf moet Soerel luchten in een afgeschermde kooi op de binnenplaats. Ook mag hij niet werken of zonder toezicht bezoek ontvangen.

Ook is Soerel onder specifiek toezicht geplaatst, omdat hij op de lijst staat van gedetineerden met een vluchtrisico. De verdachte wist jaren uit de handen van de politie te blijven.

Inmiddels heeft het OM levenslang tegen hem geëist omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor meerdere liquidaties. De rechtbank had de voorlopige hechtenis van Soerel al opgeheven voor de straf werd geëist, omdat het bewijs te mager zou zijn. Soerel zit nu nog vast omdat hij in hoger beroep is veroordeeld in een drugszaak. Daarvoor is hij in cassatie bij de Hoge Raad gegaan.

Het kort geding dient donderdag voor de rechtbank in Den Haag.