Kwam het van Soerel of Holleeder?

Voor Passage-verdachte Dino Soerel was het opduiken van aanvankelijk weggelaten Holleeder-passages in de verklaringen van de kroongetuige Peter la S. groot nieuws. Naast lidmaatschap van een criminele organisatie staan in de tenlasttelegging tegen Soerel de moorden op Thomas van der Bijl (2006) en Kees Houtman (2005). Als La S. nu suggereert dat Holleeder opdracht gaf voor deze moorden is dat goed nieuws voor Soerel. 

Wegwezen bij Holleeder, dat was al eerder in het proces het devies voor Dino Soerel. Soerel maakte toen duidelijk dat de goede verstandhouding met Holleeder midden 2005 was verzuurd en dat Holleeder bij derden de naam Soerel had misbruikt om mensen te bedreigen.

La S. blijkt nu al in 2006 in het geheim verklaard te hebben dat Holleeder de opdrachtgever was voor de moord op Kees Houtman.

Tegen Soerel als opdrachtgever ligt er niet zo gek veel. Vooral belastend is de bewering van La S. dat hij niet zo gek lang voor de moord op Houtman de namen Houtman en Van der Bijl doorkreeg van ‘Dino en Ali’.

Al bekend was dat, volgens La S., Soerel zich vooral bekommerde over het doden van Houtman, Van der Bijl en Ruud H. En dat Ali A. een ander prioriteitenlijstje had.

Maarre. Als Soerel eerst opdrachtgever was en Holleeder nu ook. Wie is volgens La S. dan de echte opdrachtgever?

La S. zei vandaag dat hij Holleeder en Soerel als twee handen  op één buik opvatte.

Hij heeft verteld dat Jesse R. eerst de opdracht van Ali en Dino kreeg en dat daarna een ontmoeting met Holleeder plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert bij het Gelderlandplein waarin deze als opdrachtgever van de moord op Houtman optrad (‘Osdorp eerst’).

De voorzitter vroeg: ‘Vond u het geen tegenstelling dat Jesse eerst de opdracht kreeg van ‘Dino en Ali’ en dat daarna Holleeder de opdracht ‘Osdorp eerst’ geeft?’

‘Nee ze waren één’, zei La S. ‘Ik heb de overtuiging dat ze allebei van alle zaken afwisten.’ Meer wist hij er niet van. Hij kende Dino Soerel ook niet. Diens naam hoorde hij voor het eerst toen Holleeder voor hem en Jesse R. een auto regelde in 2004. Hij zegt van Jesse R. te hebben gehoord dat Soerel zo belangrijk is. 

Nico Meijering, de advocaat van Soerel, heeft erop gewezen dat de tactisch rechercheurs die La S. in 2007 hebben verhoord over bijvoorbeeld de moord op Houtman helemaal nooit over Holleeder zijn begonnen, omdat ze niet wisten dat La S. daarover in het geheim had verteld.

Inmiddels is ook gebleken dat La S. wel heeft gezegd Holleeder achte de moord op Cor van Hout zat, terwijl hij wist dat deze achter Houtman zat. Dat over Cor van Hout was onjuist zegt hij nu. Hij bedoelde dat Holleeder Houtman heeft laten vermoorden, maar dat hij uit ‘veiligheidsoverwegingen’ Holleeder niet wilde noemen.

Een ‘in de plaatsstelling’ noemt Meijering dat. In hoeverre heeft La S. de rol van Soerel niet ook opgeblazen om deze in de plaats te stellen van Holleeder, vraagt Meijering zich af. 

Maar volgens La S. zijn Soerel en Holleeder dus even grote moordenaars. Binnenkort komt de rechter-commissaris met stukjes uit de vertellingen van La S. die tot dusver weggelaten waren. Misschien heeft Soerel daar nog wat aan.

Lees ook:

Dino: ‘Holleeder heeft mij opgepompt’