Limonade-hooligans bij Kuiprellen

Opvallend dat de vandalen die op 17 september bij de Kuip een kantoorgebouw probeerden binnen te komen eigenlijk helemaal geen ervaren geweldplegers zijn. Dat is het resultaat van een analyse door het ANP. De verdachten zijn vooral belust op sensatie en hebben het vermogen hun geweten uit te schakelen. Zo komen de voor buitenstaanders onbegrijpelijke geweldplegingen tot stand.

Tijdens de eerste rechtszaken afgelopen week tegen verdachten van de rellen op 17 september voorafgaand aan een wedstrijd tussen Feyenoord en De Graafschap, bleken de verdachten opvallend veel spijt en schaamte te hebben. Ze hadden hun vaste baan, opleiding of gezin op het spel gezet door zich zo te misdragen. Hoe het zo ver had kunnen komen snapten ze zelf ook niet.

Criminoloog en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam Tom de Leeuw: ‘Deze mensen verkeren op zo’n moment in een roes en verliezen volledig de controle over zichzelf. Ze laten zich gaan omdat ze als deelnemer van de groep het gevoel hebben anoniem te zijn.’

Maar ze waren niet anoniem. Een van de verdachten sloeg die avond met een grote metalen staaf de glazen pui van het Maasgebouw bij de Kuip aan diggelen. Een ander smeet met een prullenbak en vernielde auto’s. Ze zijn opgepakt.

Dat is volgens De Leeuw te wijten aan hun onervarenheid. ‘Een ervaren hooligan die overgaat tot geweld weet vaak prima in te schatten tot waar hij kan gaan.’ Volgens De Leeuw spelen echte hooligans een spel met de politie en weten zij wat ze wat ze moeten doen om niet gepakt te worden. ‘Ze hebben het vermogen om op ieder moment controle te kunnen nemen over de situatie. Dat is een typisch kenmerk van de harde kern’, zegt de criminoloog.

De controle was er op 17 september niet.

De rechter rekende deze onervaren hooligans hun daden zwaar aan. De opgelegde straffen varieerden van werkstraf tot een celstraf van negen maanden. De komende tijd volgen de rechtszaken van de overige verdachten.

Zie ook:

Gezocht: Ontlastend beeldmateriaal rellen