Kabinet: sterke wiet misschien harddrugs

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers wil onderzoeken of het mogelijk is softdrugs met meer dan 15% THC-gehalte onder lijst 1 van de Opiumwet te scharen. Een commissie adviseerde daar al over aan de ministers van Volksgezondheid en Justitie. Het zou betekenen dat een deel van de softdrugs onder harddrugs gaat vallen. Het kabinet gaat onderzoeken of dat mogelijk en uitvoerbaar is. Luister naar de minister bij de NOS.

De commissie werd ingesteld door het vorige kabinet en stond onder leiding van professor Garretsen van de Universiteit Tilburg.

De onderzoekers zeggen dat sommige soorten cannabis zo veel THC bevatten en dermate heftige uitwerking hebben dat ze in dezelfde categorie als heroïne of cocaïne te scharen zijn. Het kabinet moet nog reageren op dit advies.

Het aandeel van de werkzame stof THC in wiet en hash is de afgelopen jaren flink gestegen. De hasj en wiet die nu in Nederland verkocht worden, bevatten gemiddeld 18% THC. Volgens het advies van de commissie-Garretsen moeten alle softdrugs met meer dan dan 15% THC tot harddrugs worden verklaard.

Als het kabinet het advies overneemt, zou ongeveer de helft van alle softdrugs niet meer verkocht mogen worden.