Holleeder begrijpt de negatieve publiciteit (VIDEO)

Het proces tegen Willem Holleeder ligt stil maar komt vanaf nu weer tergend langzaam op gang. Komende maanden zullen de verhoren van de zussen Sonja en Astrid Holleeder bij de rechter-commissaris worden hervat. Luister na de break naar wat Holleeder zelf zei.

Door @Wim van de Pol

De negende pro forma-zitting voor de rechtbank in Amsterdam waar Willem Holleeder terechtstaat voor zes moorden en twee pogingen voor moord werd gedomineerd door gekissebis tussen advocaten en Openbaar Ministerie over – bijvoorbeeld – het gekrakeel in de media over Holleeder, bijvoorbeeld naar aanleiding van het boek Judas van Astrid Holleeder.

Willem is terug

De advocaten van Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz hebben laten weten dat Holleeder ervan overtuigd is dat de zijn zussen bewust en opzettelijk een mediacampagne tegen hem voeren. Het Openbaar Ministerie vindt dat Holleeder zelf een ‘rookgordijn’ heeft opgetrokken na zijn vrijlating in 2012. Hij schreef columns voor Nieuwe Revu, nam Ferry de Kok in dienst als ‘huisfotograaf’ en ging voortdurend op de foto met bekende en onbekende Nederlanders.  Ook nam hij een nummer op met Lange Frans getiteld: ‘Willem is terug’. De officier van justitie:

Met als absoluut hoogtepunt of dieptepunt, het is maar net hoe je er naar kijkt, het optreden in televisieprogramma College Tour. (…) Als je op deze manier aandacht op je vestigt dan is het niet meer dan logisch dat diezelfde media veel aandacht hebben voor deze zaak.

Hangijzer

Het proces lag in feite stil. Een heet hangijzer was het gegeven dat vanaf 20 juli de verhoren van Sonja en Astrid Holleeder waren gestaakt omdat zij geen vragen wilden beantwoorden over de erfenis van Cor van Hout. Sonja deed een beroep op haar verschoningsrecht, omdat zij verdachte in een onderzoek naar die erfenis is geweest. Op de zitting werd duidelijk dat kort voor de zitting hun advocaat heeft laten weten dat zij vanaf nu weer wel vragen wil beantwoorden. Holleeder zelf zal in maart volgend jaar worden gehoord.

Villa in Spanje

Volgens de advocaten is dat Goudsnip-onderzoek zeer relevant voor de zaak. Want uit dat onderzoek blijkt volgens hen dat wat Astrid en Sonja Holleeder hebben verteld over de erfenis van Cor van Hout onjuist is. Zij hebben verteld dat Holleeder de bezittingen van Cor heeft afgepakt en de villa in Spanje gedwongen heeft doen verkopen, en daarom Van Hout liet vermoorden. Uit het FIOD-onderzoek blijkt nu dat Van Hout alles nog in bezit had en dat Sonja verdacht werd van witwassen omdat ze de Spaanse villa en panden op de Alkmaarse Achterdam heeft verkocht. Het motief voor Holleeder om zijn oude gabber Cor van Hout te vermoorden waren die bezittingen, zo hebben de gezusters verteld. Dat kan dus niet waar zijn, omdat Sonja al die bezittingen heeft behouden, volgens de FIOD.

Sonja Holleeder sloot in 2011 een transactie met het Openbaar Ministerie waarmee ze verdere vervolging in die zaak afkocht.

Over deze tegenstrijdigheden willen de advocaten Sonja en Astrid Holleeder vragen stellen. Dat zal in de komende maanden bij de rechter-commissaris gebeuren.

Garantie

Advocaat Sander Janssen vroeg de rechtbank aan het OM opdracht te geven openheid van zaken te geven over de totstandkoming van de gewijzigde bereidwilligheid van Sonja en Astrid Holleeder om te verklaren. Zij hadden nadat getuige Sonja Holleeder deze zomer zweeg, het OM gevraagd aan haar de garantie te geven dat zij niet verder zou worden vervolgd voor de witwasverdenking. Waarom was dat kennelijk vier maanden lang niet mogelijk, en spreekt ze nu weer wel?

Negatieve publiciteit

Willem Holleeder kreeg zelf het laatste woord. Hij zei over de berichtgeving naar aanleiding van het boek Judas:

Wat ik op tv zie en hoor over het boek dan begrijp ik de negatieve publiciteit. Als het niet over mij zou gaan zou ik net zo geschokt zijn. Maar het is het verhaal van Astrid. Het klopt niet. (…) Astrid moet ook zo flink zijn om alle vragen eerlijk te beantwoorden. Ik denk dat Astrid niet wil dat de waarheid boven water komt. Je kan je afvragen of ze nog wel de waarheid kan vertellen.

https://youtu.be/xDdRTsdpcnM

De eerdere berichten over de zaak:

Het tapijtbombardement op Willem Holleeder

Rechter: deal Sonja Holleeder blijft geheim

Waarom Sonja zwijgt over het Heineken-losgeld