Spaans drugsnetwerk onder leiding van Nederlanders opgerold (VIDEO)

De Spaanse Guardia Civil heeft een groot drugsnetwerk opgerold. Daarbij zijn 25 arrestaties verricht. De bende stond onder leiding van Nederlanders en Britten.

Bij de operatie, onder de codenaam Heyho, werden ook grote hoeveelheden cash, 2700 kilo wiet en 98 kilo hasj in beslag genomen.

Vrachtwagen met groenten

Het onderzoek naar de bende werd april vorig jaar gestart, nadat er 400 kilo wiet in een vrachtwagen met groente werd gevonden, die op weg was naar Nederland. Gedurende het onderzoek kreeg de Spaanse politie steeds meer zicht op de organisatie, waarvan de leden in verschillende gespecialiseerde groepen opereerden. Zo hield een groepering zich bezig met de wietteelt. Een andere groep zorgde juist voor het transport. Ze waren vooral actief in Catalonië en Baskenland.

Bokszakken

De drugs werden voornamelijk vervoerd in vrachtwagens met groente en fruit, maar ook verstopt in bijvoorbeeld bokszakken en kratten met wijn. Zowel bestaande, als niet-bestaande bedrijven dienden als cover up voor de drugshandel.

Onder de vloer begraven

Bij verschillende doorzoekingen van woningen en panden werd in totaal 160.000 euro cash gevonden. Een deel daarvan was begraven onder de vloer van een garage.

De leiding van de organisatie lag bij Britten en Nederlanders, maar er waren ook criminelen uit Spanje, Roemenië, Moldavië, Litouwen en Brazilië bij betrokken. De 25 aangehouden verdachten woonden onder andere in Barcelona en Tarragona.