Spaans-Frans hasjsmokkel-netwerk ontmanteld

De Guardia Civil zegt een criminele organisatie te hebben opgerold die grote hoeveelheden hasj vanuit de Zuid-Spaanse provincie Malaga naar Madrid en de Franse steden Marseille en Perpignan smokkelde. De operatie eindigde deze week met de arrestatie van 16 mensen.

De gearresteerden hebben de Spaanse en Franse nationaliteit. Voor één verdachte is een Europees aanhoudingsbevel uitgegaan.

De smokkelaars hadden twee operationele bases in Spanje: in Marbella en in Benalmádena, en ook in Perpignan en Marseille in Frankrijk. Er is 2.401 kilo hasj en negen kilo marihuana gepakt. Verder zijn twee vuurwapens, 17 voertuigen, 17.490 euro contant geld in beslag genomen.

De transporten werden ’s nachts gedaan met snelle auto’s met vervalste kentekenplaten. In Frankrijk liep al een onderzoek naar de groep nadat er in Marseile 150 kilo was onderschept.

Volgens de Guardia Civil deinsde de groep niet terug voor geweld. Tweemaal werden politievoertuigen aangereden toen agenten bendeleden wilden aanhouden. Op 30 mei van dit jaar werd in Algeciras een lid van de Guardia Civil hierbij gedood. In april werd in Frankrijk een politiebus met een krachtige SUV geramd, waarbij twee agenten gewond raakten. In de auto werd 720 kilo hasj gevonden. Bij deze incidenten werden al drie leden van de organisatie gearresteerd.