Spaans-Nederlandse actie om 1.3 ton coke

De Spaanse Nationale Politie zegt deze week drie Nederlanders te hebben opgepakt die in september vorig jaar 1.300 kilo cocaïne in Portugal importeerden. Het gaat om Nederlanders van Marokkaanse komaf, uit Baarn en Arnhem. Dat melden Spaanse en Portugese media.

Zee

Op verzoek van de Spaanse autoriteiten zijn in Nederland ook drie doorzoekingen gedaan waarbij onder meer geld, een vuurwapen en documenten in beslag zijn genomen. Eén van de arrestanten wordt gezien als de leider van een groep Nederlandse Marokkanen, Spanjaarden en Portugezen die vanaf zee drugs in Spanje en Portugal afzette. Er zijn in de zaak nu twaalf mensen aangehouden in verschillende landen, in totaal vier Nederlanders.

Huelva

De Spaanse politie begon het onderzoek in 2013. Een groep werd ervan verdacht hasj vanuit Marokko in de regio Huelva en Sevilla aan land te brengen. Gaandeweg het onderzoek bleek dat twee Nederlands-Marokkaanse hoofdverdachten werkten met een groep in Spanje en een groep in Portugal. En ook dat naast hasj cocaïne werd binnengebracht, die als eindbestemming Nederland had.

Tavira

In september 2014 pakte de politie in het Portugese Tavira, aan de Algarve 1.300 kilo coke. Die zou met een zeilboot naar de kust zijn gebracht. De twee Nederlandse hoofdverdachten, van 48 en 61 jaar waren voor die tijd naar Portugal gereisd, maar namen toen op tijd de wijk.