‘Spaanse cocaïne-wasserij produceerde twee ton coke per maand’ (VIDEO)

Een laboratorium in Spanje voor de productie van cocaïne uit het halffabrikaat cocaïnepasta kon volgens de Spaanse politie twee ton cocaïne per maand produceren. De Spanjaarden ontmantelden dat lab recent samen met een lab in de jungle in Colombia waar de cocaïnepasta werd gemaakt.

FARC

In het lab in Casasbuenas (in de provincie Toledo) zijn negen mensen aangehouden, onder hen vier mensen die in het lab aan het werk waren. Daar werd volgens de politie 150 kilo pasta, 7 kilo cocaïne, en zeven ton aan chemicaliën in beslag genomen samen met een vuurwapen en meer dan 100.000 euro aan cash.

Het lab in Colombia lag in een afgelegen gebied dat onder controle staat van Front 21, dat zijn dissidenten van de voormalige guerrillabeweging FARC die zich niet aansloten bij het vredesakkoord dat de FARC met de Colombiaanse regering overeenkwam.

Steenkool

In de eerste maanden van dit jaar werd naar de zaak een internationaal onderzoek ingesteld door de Spaanse politie en het nationale leger van Colombia. Tijdens het onderzoek kwamen de agenten erachter dat een Spaanse burger die in de stad Navahermosa in Toledo woonde, een netwerk van bedrijven had dat hij ter beschikking had gesteld aan de organisatie voor zijn illegale activiteiten. Via een van deze bedrijven werd steenkool uit uit Zuid-Amerika geïmporteerd. Het bleek dat de cocaïnepasta in steenkool was verwerkt.

In de video onder eerst beelden van het lab in Spanje en daarna uit Colombia.