Spaanse jury veroordeelt verdachten voor moord

De jury van de rechtbank in het Spaanse Murcia heeft twee van de drie hoofdverdachten veroordeeld voor moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. De jury vindt het bewezen dat Juan Cuenca (foto links) twee Roemenen heeft ingehuurd voor de moorden.

Dronken

Ook heeft Cuenca uiteindelijk heeft geholpen bij de dubbele moord, in het voorjaar van 2013, aldus de jurado popular (volksjury). Ook de Roemeen Valentin Ion (foto rechts) is schuldig bevonden. De andere Roemeen is donderdagavond in de rechtszaal vrijgelaten. Constantin Stan zei dronken op bed te hebben gelegen toen de moorden plaatsvonden. De jury vindt hem wel schuldig aan het helpen begraven van de lichamen. Omdat hij daarvoor een lagere straf zal krijgen dan hij heeft doorgebracht in voorarrest kwam hij op vrije voeten.

Cuenca was voorzitter van de volleybalclub waar Ingrid Visser speelde. Zij had nog enkele tonnen aan salaris tegoed. Overeengekomen werd dat die schuld middels zakelijke transacties zou worden vereffend. Dat moesten Visser en haar vriend met de dood bekopen.

Strafmaat

De rechter zal zich nu gaan beraden op de strafmaat. Het Openbaar Ministerie had in eerste instantie vijftig jaar cel geëist tegen de drie mannen voor moord met voorbedachten rade. Na het oordeel van de jury heeft de aanklager de strafeis bijgesteld. Tegen Cuenca en Ion eist hij nu 34 jaar cel.

De man op wiens terrein de lichamen werden gedumpt is niet schuldig bevonden door de jury.

Zie ook:

Visser en Severein doodgeslagen door Roemeen

Kans op deal in Spaanse moordzaak Ingrid Visser

Geen deal in moordzaak Ingrid Visser