Spaanse krakers trokken geldautomaten met kraanwagen uit de grond (VIDEO)

Spaanse krakers trokken geldautomaten met kraanwagen uit de grond (VIDEO)

In Spanje hebben agenten van de Nationale Politie een groep van vier mannen gearresteerd die met zwaar materieel geldautomaten lostrok en meenam. Ze dosten zich uit als bouw- en wegarbeiders met onder meer reflecterende vesten en gebruikten eerder gestolen kraanwagens. Het onderzoek begon afgelopen september toen een geldautomaat bij een bankfiliaal in een stad in Guadalajara werd weggerukt met behulp van een kraanwagen.

Kettingen

Naarmate het onderzoek vorderde bleek er een groepje actief te zijn die in meerdere delen van Spanje op dezelfde manier te werk ging. De modus operandi was altijd hetzelfde: eerst stalen ze ergens een krachtige kraanwagen. Eenmaal op de gekozen plek braken ze met de arm van de kraan de muren en ruiten om vervolgens de geldautomaat met behulp van sterke kunststof banden eruit te rukken en op een vrachtwagen te hijsen. Daarna ontsnapten ze naar een veilige plek om de geldautomaat leeg te halen.

Soms gebruikten ze een tweede auto als reserve om in geval van een plotselinge aanwezigheid van politie sneller weg te kunnen rijden.

November

Afgelopen november werd een vrachtwagen aangehouden bij een politiecontrolepost, net nadat een van de overvallen was gepleegd, in de stad Alcalá de Henares bij Madrid.

De vrachtwagenchauffeur negeerde het stopteken van de agenten en scheurde langs de obstakels. Een eind verder stopten ze op een snelweg en staken naar de tegengestelde richting van de snelweg over, daarbij werden achtervolgende agenten bijna aangereden. De rovers wisten te voet te ontkomen, maar lieten de gestolen vrachtwagen achter met daarin een geldautomaat, die ruim 100.000 euro bevatte.

Zes overvallen

Uiteindelijk wist de politie vier personen te identificeren. Deze week waren er vijf doorzoekingen waarbij agenten veel materiaal voor autodiefstallen vonden, maar ook reflecterende kleding, kettingen, en resten van gestolen en opengebroken geldautomaten. Er zijn vier personen aangehouden, met de Spaanse en Marokkaanse nationaliteit.

Daarnaast werden twee kraanwagens en twee gestolen personenauto’s met valse kentekenplaten teruggevonden. De politie denkt dat er door de groep zes geldautomaten op deze gewelddadige manier zijn meegenomen.

In 2022 werd in Spanje een groepje criminelen gepakt die op dezelfde manier te werk ging.