Spaanse speed komt uit Nederland

In Spanje heeft de Guardia Civil in noordwest Spanje een netwerk ontmanteld van importeurs van amfetamine uit Nederland. Er zouden afgelopen week 12 mensen zijn aangehouden en ruim 100 kilo speed in beslag genomen. De drugs werd over de weg vanuit Frankrijk vervoerd naar een lokatie in de provincie Cantabrië waar het werd versneden en opnieuw verpakt. De organisatie distribueerde de drugs vanuit Cantabrië over geheel Spanje.

Volgens Spaanse media kochten steeds dezelfde personen de speed bij Nederlandse groothandelaren. De baas van de club telefoneerde met drie telefoons die hij wekelijks wisselde. Bij ontmoetingen met handelscontacten werden kort voor de afgesproken tijd verkenners vooruit gestuurd om de veiligheid van de ontmoetingsplaats vast te stellen.

De Guardia Civil heeft al op 2 april een lading in beslag genomen van dezelfde groep. Dat was bij de Frans-Spaanse grens in Baskenland. In Guipúzcoa werd een lading Nederlandse speed van 102 kilo gepakt. Daarna duurde het nog geruime tijd voordat de top van de organisatie goed in beeld was.

De Spanjaarden schatten dat er door de verdachten wekelijks 100 kilo Nederlandse speed in Spanje werd ingevoerd.