Spanje: Crisis-coke steeds meer versneden

De cocaïne in Spanje is steeds meer vervuild. Door de economische crisis kiezen gebruikers voor goedkopere “cocaïne” die van mindere kwaliteit is. Dat blijkt uit een studie van Energy Control, een organisatie die de risico’s van drugsgebruik wil beperken.

Uit het rapport, waarvoor 472 monsters werden onderzocht, blijkt dat ongeveer 95 procent van de cocaïne in meer of mindere mate versneden was. 41 procent was versneden, aan 37 procent was ook verdunningsmiddel toegevoegd en 16 procent was niet eens cocaïne, maar een combinatie van cafeïne en lokale anesthetica.

Ook schakelen veel gebruikers over naar goedkopere drugs, als speed. Dat wordt voor gemiddeld de helft van de prijs verkocht. Maar amfetamine blijkt een van de meest vervalste drugs te zijn. Van de 305 onderzochtte monsters, bleek maar 4 procent daadwerkelijk speed te zijn. De rest was versneden of verdund.

XTC wordt het minst vervalst. Daar werd in twintig procent van de gevallen verdunningsmiddel aangetroffen. Heroïne werd in 59 procent van de gevallen versneden met cafeïne, paracetamol of dextromethorfan, wat vervelende bijwerkingen veroorzaakt.

Drugsgebruik is in Spanje een groot probleem. Uit studies blijkt dat een op de vijf chauffeurs drugs gebruikt voor hij achter het stuur stapt. De politie hanteert daarom sinds kort een zerotolerancebeleid. Er worden controles uitgevoerd, waarbij moet worden geblazen. Als is vastgesteld dat er drugs is gebruikt, wordt met speekseltesten aangetoond om welke drugs het gaat. Wie in Spanje met drugs op achter het stuur stapt, riskeert een boete van 500 euro.