Spanje: drones op zoek naar politiepatrouilles (VIDEO)

In een groot hasjsmokkel-onderzoek heeft de Spaanse Nationale Politie vastgesteld dat de leiders van een groep criminelen drones inzetten om te surveilleren of de kust veilig was voor het aan land brengen van drugs.

Radar en jammers

De Nationale Politie zegt dat twee recent aangehouden personen gekwalificeerd waren in het vliegen met hoogwaardige drones en dat ze gebruik maakten van de allernieuwste generatie. De drones kwamen in de lucht op het moment dat snelle opblaasboten met hasj aan land werden gebracht om die over te zetten op auto’s. De drones werden ook gebruikt om vooraf grotere gebieden te scannen op aanwezigheid van surveillerende ambtenaren of mogelijke rivalen.

Behalve de drones nam de politie ook een radarinstallatie in beslag, en jammers die communicatiesignalen van bijvoorbeeld mobiele telefoons kunnen verstoren.

La Línea

Het afgelopen weekend zijn in het onderzoek in La Línea de la Concepción (grenzend aan het schiereiland van Gibraltar) tien mannen en twee vrouwen aangehouden. 600 kilo hasj werd onderschept. Er zijn verder acht dure auto’s, twee zeer snelle motoren en een grote hoeveelheid cash geld in beslag genomen.

Het onderzoek was begonnen in april. De groep zou in de maanden november en december ruim zes ton hasj in Spanje hebben ingevoerd, waarmee ongeveer vijf miljoen euro zou zijn verdiend.