Spanje en Ierland in actie tegen costa-criminelen (VIDEO)

De Spaanse Guardia Civil en het Ierse Garda National Drugs and Organised Crime Bureau hebben woensdag een grote actie uitgevoerd in luxe boten en woningen van de Kinahan-gang in Marbella. Een man is aangehouden op verdenking van de moord op Gary Hutch.

Sportschool

Tegelijk waren er ook in Dublin doorzoekingen van panden. In Puerto Banús werd de sportschool MGM Gym, opgericht door voormalig profbokser Matthew Macklin, doorzocht, die overigens volgens Ierse media zelf geen crimineel zou zijn. Deze sportschool staat wel bekend als een hang out voor leden van het Kinahan kartel. De aangehouden verdachte (J.Q.) is 34 jaar oud en volgens Ierse media afkomstig uit de zuidelijke binnenstad van Dublin.

Naoufel

De Kinahan-clan verkeert in een bloedige confrontatie met de “Hutch family” waarbij over en weer doden vallen. De moord op de Ierse crimineel Gary Hutch, in 2015 in Spanje, lijkt de aanleiding hiervoor te zijn.

Er zijn aanwijzingen dat Nederlandse criminelen banden (hebben) onderhouden met Ierse criminele groepen. De Nederlander Naoufel F. werd dit jaar aangehouden in een appartement dat als safe house zou dienen voor de Kinahan’s.

Belangrijk bewijs


In Dublin werd 23,000 euro in cash gevonden naast valse identiteitspapieren. In zowel Spanje als Ierland zijn verder computers en mobiele telefoons in beslag genomen. Er zijn verder geen arrestaties geweest. Tegen Ierse media sprak de onderzoeksleiding van een operatie die uit ‘inlichtingen’ voortkwam en dat er in de nabije toekomst meer aanhoudingen zullen volgen: ‘In Spanje is belangrijk bewijs gevonden’. Het onderzoek concentreert zich op witwassen. In de voorbije weken zou er een slordige miljoen euro in beslag zijn genomen.

Gary Hutch (34) werd een jaar geleden doodgeschoten in een appartementencomplex bij Marbella. Vorige maand werd aan de Costa del Sol de Ierse vakantieganger Trevor O’Neill doodgeschoten, dat zou een vergismoord zijn geweest.

Zie ook:

Dublins drugsoorlog, met lijntjes naar Nederland

Ierse onderwereldlink met Scarface