Jacht Marokkaanse koning aangehouden

Spanje heeft zich gedwongen gezien excuses aan te bieden aan het Marokkaanse koningshuis nadat een Spaanse patrouille probeerde het jacht van de Marokkaanse koning Mohammed VI te enteren. De Spanjaarden waren op zoek naar vaartuigen van drugs- en mensensmokkelaars in de zeeën voor de Spaanse enclave in Noord-Afrika Ceuta. Volgen Spaanse media schreeuwde een laaiende Mohammed VI de Spanjaarden toe: 'weten jullie wel wie ik ben?'.

Jetski's

Het incident vond plaats op 7 augustus. Koning Mohammed was juist bezig een ontspannend vaartochtje te maken op zijn jacht toen de Spaanse patrouilleboot twee speedboats en twee jetski's die rond het jacht voeren aansprak. Ze informeerden welke personen aan boord van het jacht waren. De koning wilde weten weten wat er aan de hand was.

Zonnebril

De Spaanse krant El Mundo schrijft dat toen de officieren van de Guardia Civil na de woedende vraag van Mohammed 'nee' terugriepen de koning zijn kap en zonnebril oplichtte. De ambtenaren herkenden de koning toen wel. Volgens El Mundo heeft Mohammed direct na het incident de Spaanse koning Felipe VI gebeld om te klagen.

Respect

Direct daarop zou er een bericht zijn verstuurd vanuit het kabinet van koning naar de bevelhebber van de Guardia Civil in Ceuta. Deze kolonel Andres Lopez zou zich onmiddellijk naar het koninklijke jacht van Mohammed hebben gespoed om excuses aan te bieden. Mohammed zou aan Lopez hebben laten weten dat de Guardia Civil weliswaar slechts hun werk deden maar hem niettemin geen respect zouden hebben getoond.

Smokkelaars

Enige dagen na het incident arriveerde een golf illegale migranten aan de kusten van de Costa del Sol. Smokkelaars maken geregeld gebruik van snelle boten en jetski's om drugs en mensen de nauwe zeestraat over te zetten.