Spanje wordt de wietkas van Europa

Spanje is een belangrijke exporteur van tuinbouwproducten maar wordt ook een steeds belangrijker wietproducent. Landelijke politiecijfers laten zien dat in Spanje de wietproductie dit jaar op een record afstevent. Tussen 20 augustus en 20 september zijn in het hele land 90 professionele wietplantages ontmanteld; vele tienduizenden planten zijn vernietigd. Dagelijks rolt de politie twee of drie plantages op. De verdachten die daarbij zijn opgepakt zijn vooral van Spaanse, Nederlandse, Marokkaanse en Chinese nationaliteit. Dat blijkt uit cijfers die zijn gepubliceerd in Spaanse media.    

Goedkoop

Volgens die berichten hangt de opkomst van de Spaanse wietteelt samen met verharding van de het wietbeleid in Nederland die vanaf 2006 goed is aangepakt. Veel Nederlanders hebben zich daarna in Spanje ofwel op de teelt zelf ofwel op de verkoop van productiemiddelen toegelegd. De investeringen zitten tussen de 60.000 en 100.000 per plantage, bij soms vijf oogsten per jaar.

De vraag is welk deel het aantal door de politie ontdekte wietplantages uitmaakt van het totaal. Provincies als Catalonië met een overvloed aan afgelegen berg- en bosgebieden is ideaal voor de aanplant van wiet in de buitenlucht. Waarschijnlijk is het totaal aantal plantages veel groter. Belangrijke factor is de economische crisis waardoor loodsen, bedrijfsruimtes en woningen vooral in wat afgelegen regio's zeer goedkoop te huur zijn. 

Kiloprijs

In Spanje kost een kilo wiettoppen nu tussen de 1.000 en 1.400 euro. In Frankrijk schommelt die rond de 2.000 per kilo in Nederland is dat vaak hoger. Dat betekent dat de Spaanse wietprijs nu onder de kiloprijs in Nederland aan het komen is. Spaanse wiet komt dan ook steeds vaker in Nederlandse coffeeshops terecht, maar ook bijvoorbeeld in Finland waar de prijs boven de 4.000 per kilo zit.

Alle berichten over wiet in Spanje.