Mexicanen willen Spanje veroveren

Spanje is de grootste importeur van Spanje in Europa. Traditioneel beheersten Colombiaanse groepen de invoer van grote partijen en de verkoop voor distributie in Europa, maar er zijn aanwijzingen dat net als in Colombia de Mexicanen het over aan het nemen zijn. Dat blijkt uit een analyse van de Mexicaanse krant El Universal. Volgens de Spaanse politie zouden het Sinaloa-kartel, de Zetas en 'een kartel uit Michoacán' in Spanje werken.

De laatste jaren hebben Mexicanen geïnvesteerd in contacten met Spaanse tussenhandelaren, witwassers en advocaten, schrijft El Universal. De neef van de onlangs aangehouden Joaquin "El Chapo" Guzman, Jesus Gutierrez Guzman was in Spanje toen hij daar in 2012 werd aangehouden.

Barajas

De Mexicanen zouden werken met kleinere zendingen, vooral via de havens van Barcelona, Algeciras en Lissabon. Maar Mexicanen onderhouden ook netwerken met drugskoeriers die via de luchthaven Barajas bij Madrid invliegen, van luchthavens uit de Dominicaanse Republiek, Brazilië, Bolivia en Peru. Op de luchthaven Barajas werken corrupte contacten voor de Mexicanen. Bagage- en onderhoudspersoneel en schoonmakers die assisteren bij zendingen van 8 tot 10 kilo cocaïne ontvangen daarvoor bedragen tussen 5.000 and 10.000 euro.

Markt

In 2009 zei de directeur van de Spaanse douane al dat Colombiaanse drugshandelaren uit Spanje werden verdreven door Mexicanen. Ook een gelekt bericht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wees daarop. De cocaïne-consumptie in de Verenigde Staten is dalende, in Europa stijgt die nog iets. De Europese markt wordt daarom van groter belang in de internationale coaïnehandel. Spanje behoort tot de landen met het hoogste coke-gebruik in de wereld.

Moorden

Er wonen relatief zeer veel Colombianen in Spanje. Tot nu domineren de Colombianen de Spaanse markt nog steeds. Dat blijkt ook uit een Europol-rapport uit 2013. De Mexicanen die zijn aangehouden waren vooral bezig met individuele transporten. Colombiaanse groepen hebben in Spanje vaak een hele infrastructuur, compleet met gewapende groepen, die moorden plegen, incasso's doen of ontvoeringen kunnen doen (oficinas de cobro). 

Met name het Norte del Valle-kartel, dat is opgevolgd door de de Rastrojos waren in Spanje aanwezig. In Colombia is er een proces van versplintering in de onderwereld gaande.