Spanje onderschept 15.000 kg Marokkaanse hasj

De Spaanse autoriteiten hebben een crimineel netwerk opgerold dat bezig was om 15 ton hasj met een boot naar Spanje te smokkelen. In totaal werden acht personen gearresteerd.

Op het eind van vorig jaar kregen de Spaanse en Portugese politie, ondersteund door Europol, de bende op het spoor die vanuit Marokko hasjtransporten organiseerde via het Iberisch schiereiland.

Seefuchs

Het onderzoek concentreerde zich al snel op het schip de Seefuchs, volgens de officiële registratie een pleziervaartuig dat onder Nederlandse vlag vaart. De Seefuchs, oorspronkelijk gebouwd in Duitsland, werd in november 2020 door de criminelen aangekocht en vervolgens naar de haven van Portimoa (Portugal) gebracht. Daar kreeg het een andere kleur en werd het schip zodanig verbouwd dat het grote ladingen kon vervoeren.

60.000 euro cash

In juni van dit jaar vertrok de Seefuchs naar Marokko, waar 15 ton hasj werd geladen. Toen het op de terugweg was naar Spanje werd het schip zo’n 150 kilometer buiten de Spaanse kust geënterd. Vijf personen werden gearresteerd. Tegelijkertijd werden er ook diverse huiszoekingen gedaan. Daarbij werden nog eens drie personen opgepakt. Ook werd beslag gelegd op een luxe zeiljacht en 60.000 euro cash.

Over de identiteit van de arrestanten is niets bekend gemaakt.