Spanje pakt belangrijke Nederlandse verdachte (VIDEO)

In Málaga, aan de Spaanse Costa del Sol, is de Nederlander Emiel B. aangehouden. Dat heeft de Guardia Civil donderdagochtend bekend gemaakt. Volgens de Guardia Civil is B. de tweede man in de groep van de Britse drugshandelaar Robert Dawes. Hij is verdacht van betrokkenheid bij Nederlandse onderwereldmoorden.

 

Overgenomen

Dawes werd in november vorig jaar aangehouden in Benalmádena. B. zou de operatie van diens omvangrijke netwerk hebben overgenomen. De Guardia Civil verdenkt hem ervan betrokken te zijn bij verschillende liquidaties, binnen onder meer ‘rivaliserende Nederlandse bendes’. Dawes wacht momenteel in Frankrijk op een proces voor drugshandel. De aanhouding van B. is op grond van een Nederlands onderzoek.

Antwerpen

In de “Operatie Brumosa” werd samengewerkt met de Nederlandse Nationale Politie en er werd gecoördineerd door Europol. Emiel B. zou zich voor Dawes (foto rechts) ook bezig hebben gehouden met de coördinatie van cocaïne import via Antwerpen en Rotterdam. In het onderzoek kwam vast te staan dat B. in Nederland geregeld vergaderde met vertegenwoordigers van drugskartels uit Zuid-Amerika.

Volgens de Guardia Civil gaat het om de ‘grootste drugsorganisatie’ van Europa.

Satudarah

In Nederland kwamen drugstransporten in beeld van het netwerk van Dawes met leden van Satudarah MC. Ook wordt B. in verband gebracht met zeker 15 liquidaties in Nederland in de afgelopen jaren die veelal zijn uitgevoerd ‘met AK-47 geweren’. Volgens de Guardia Civil was Emiel B. in het Spanje aan het werk om de infrastructuur van de groep rond Dawes in Spanje te onderhouden en uit te breiden.

Torremolinos

Zijn aanwezigheid in Spanje werd op zeker moment vastgesteld. Hij zou bezocht een safe house van de organisatie in Torremolinos. Tegelijk werden ook in Nederland personen aangehouden. Er zijn in Spanje en Nederland 15 doorzoekingen waar zes kilo cocaïne in beslag werd genomen en verder vuurwapens, 500.000 euro in cash, dure auto’s, 150 PGP-telefoons. Er is ook beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed in verschillende Europese landen.