Spanje rolt Chinese organisatie op

De Spaanse politie heeft een groot netwerk opgerold dat banden heeft met Chinese criminele organisaties. Veel van de verdachten zijn Chinezen. Onder de gearresteerden is ook de wethouder van Veiligheid van een voorstad van Madrid en een politie-inspecteur. In totaal zijn er tachtig verdachten in de zaak. De organisatie verdiende geld door illegaal producten uit China te importeren en te verkopen.

De politie deed invallen op een industrieterrein waar meerdere distributiecentra zaten die Chinese goederen verwerkten. De organisatie zou deze producten het land binnen smokkelen zonder dat er invoerbelasting over werd betaald. Corrupte ambtenaren hielpen de criminelen daarbij. De producten zouden worden verhandeld door Chinese winkeltjes door heel Spanje heen. Het gaat om onder meer kleding, huishoudelijke artikelen en kleine meubels. In de distributiecentra werden grote sommen contant geld gevonden.

Veel van het geld is teruggesluisd naar China, door cash te verstoppen in aktetassen, containers en bestelwagens die naar China werden vervoerd. Ook werd er met zelfopgezette agentschappen geld overgemaakt naar China. Er zou tussen de 200 en 300 miljoen euro zijn witgewassen. De politie onderzoekt nog of de organisatie zich ook bezighield met afpersing, mensenhandel en handel in drugs.

De leider van het netwerk zou de rijke en in Spanje bekende zakenman Gao Ping (45) zijn. Hij is gearresteerd in zijn chalet in een plaats bij Madrid. De zakenman, die sinds 1989 in Spanje woont, zei een ‘brug’ tussen Spanje en China te willen slaan. Hij had veel kunst-gerelateerde bedrijven en wilde de uitwisseling van kunst tussen Spanje en China bevorderen. Een van zijn galeriehouders is ook de eigenaar van een aantal schepen die werd gebruikt bij het transport van de goederen.