Spanning in Belgische gevangenissen door staking

De staking van cipiers in Belgische gevangenissen blijven voor spanningen zorgen. Gedetineerden in de gevangenis van Vorst spannen een kortgeding, aan omdat zij vinden dat er niet aan basisbehoeften wordt voldaan. In Namen was een gevangene plotseling zoek.

De staking, die gericht is op de bezuinigingen die zijn aangekondigd in de gevangenissen, duurt nu al meer dan drie weken. Gevangenen klagen dat ze slecht worden verzorgd. Zo zouden ze geen drie maaltijden op een dag krijgen.

Geen wc-papier

Eerder wist een andere gedetineerde de rechter al te overtuigen om de staat dwangsommen op te leggen als er niets aan gedaan zou worden. Hij stelt dat sommige gevangenen twee maanden met dezelfde kleren en ondergoed moeten doen. Er zouden muizen door de cellen lopen omdat het vuilnis niet wordt opgehaald, en er is geen wc-papier.

De rechter legde de staat een dwangsom van 1.500 euro per dag op als de situatie niet verbetert. Nu dienen nog drie gedetineerden uit de gevangenis van Vorst een aanklacht in, zo meldt advocaat Alexander Hamels in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Een derde, nog ruimere aanklacht zou worden voorbereid.

,,In een toekomstige procedure zal dan schadevergoeding worden geëist op basis van de onmenselijke en vernederende behandeling die de Belgische Staat haar eigen onderdanen laat ondergaan”, aldus Hamels.

Gevangene kwijt

In de gevangenis van Namen was afgelopen vrijdag bovendien een gevangene meer dan drie uur vermist. Het gevangenispersoneel stelt tegen Het Laatste Nieuws dat dat nooit gebeurd zou zijn als er meer ervaren cipiers aanwezig waren geweest. Dat is niet het geval vanwege de staking.

De gevangene raakte vermist tijdens het uidelen van het eten. Hij moest een verdieping lager om zijn bord te laten vullen, maar keerde niet terug naar zijn cel. Uren later werd ontdekt dat hij zich had verstopt op het toilet.

Lees ook:

Grote opstand in Belgische gevangenis

Belgen voeren enkelband in als straf