‘Spanningen in gevangenissen door bezuinigingen’

De sfeer in gevangenissen is erg gespannen doordat er te weinig personeel is. Dat zegt vakbond Abvakabo FNV, die de afgelopen maanden 300 klachten van gevangenispersoneel heeft binnengekregen over intimidatie en geweldsincidenten. Dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie het gevangenisregime heeft veranderd, zou de situatie verergeren.

Door het versoberde regime voor gevangenen en het tekort aan personeel zou het aantal geweldsincidenten toenemen. Zo zouden gevangenen gefrustreerd raken omdat ze langer op hun cel moeten zitten. Dat zouden ze op elkaar en op gevangenispersoneel afreageren.

Door een tekort aan personeel en de hoge werkdruk die dat meeneemt, zouden er 'explosieve situaties' ontstaan. Als voorbeeld noemt de vakbond de vijf bewaarders die in de Bijlmerbajes gewond raakten toen ze werden aangevallen door gedetineerden.

Teeven zegt tegen de NOS dat er juist minder geweldsincidenten zijn, zowel tussen gevangenen onderling als tegen bewaarders zou het geweld zijn afgenomen.