Speciaal team onderzoekt tbs-dossiers

Een Taskforce van de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie (OM) is bezig met een onderzoek van ongeveer 2400 vonnissen waarin tbs is opgelegd. Het speciale team moet nagaan in hoeveel gevallen de tbs niet langer dan vier jaar mag duren als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens deze zomer. Vanwege die uitspraak heeft de rechtbank in Utrecht vorige week de tbs van een vrouw niet kunnen verlengen, ondanks dat er gevaar voor geweld was.

De vrouw werd in 1999 veroordeeld voor bedreiging met een gaspistool. Wanneer iemand is veroordeeld voor een geweldsdelict kan de tbs onbeperkt worden verlengd en als dat niet het geval is, mag de tbs maximaal vier jaar duren. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in juli bepaald. De 42-jarige vrouw werd niet uitdrukkelijk veroordeeld voor een geweldsdelict.

Een Taskforce van de Raad voor de rechtspraak en het OM gaat nu ongeveer 2400 tbs-dossiers onderzoeken en controleren of er sprake mag en kan zijn van de verlenging van de tbs. Dat wordt getoetst aan de uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.  

In juni 2011 was er al een bericht over een man die 18 jaar ten onrechte in een tbs instelling had gezeten. Volgens de rechtbank in Amsterdam had de terbeschikkingstelling van de 47-jarige Dusan van R. al vanaf 1993 niet meer verlengd mogen worden. Een justitiële dwaling die tientallen rechters, leden van het Openbaar Ministerie en advocaten niet doorzagen. 

Lees ook:

Geen verdere fouten tbs rechtbanken 

Man 18 jaar ten onrechte in tbs

Tbs’er vrij ondanks gevaar voor geweld