Speciale officier moet drugs Zeeland aanpakken

Zeeland krijgt een speciale officier van justitie die de georganiseerde misdaad moet gaan aanpakken, meldt Omroep Zeeland. Het gaat voornamelijk om drugssmokkel. Voor handelaren is Zeeland een aantrekkelijke lokatie, vanwege de relatief grote havens die wat minder onder de aandacht staan dan Rotterdam en Antwerpen.

De afgelopen jaren zijn in Zeeland tonnen aan harddrugs onderschept. De haven in Zeeland wordt gezien als de grootste importhaven van West-Europa uit Zuid-Amerika. Maar het zijn niet alleen de havens; er worden ook regelmatig vissers onder druk gezet om pakketten op te pikken op zee.

‘Crimineel heeft vrij spel’

Onlangs luidden Zeeuwse burgemeesters al de noodklok over zware criminaliteit in Zeeland. Honderden Zeeuwen uit de bovenwereld zouden betrokken zijn bij zware criminaliteit. Ondernemers worden de onderwereld ingesleurd omdat ze op zoek gaan naar leningen bij particulieren, omdat het moeilijker is geworden leningen af te sluiten bij de bank. Een investeerder kan later medewerking eisen bij criminele activiteiten, zoals drugssmokkel.

‘De Rijksdiensten trekken naar de Randstad, de criminelen migreren naar het platteland’, schreven de burgemeesters vorig jaar aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. ‘Iedere crimineel weet dat hij bijna vrij spel heeft.’