‘Speciale rechters nodig voor cybercrime’

Voor de gespecialiseerde high tech cybercrimezaken zouden bij de rechtbanken aparte kamers moeten komen. Dat zegt senior raadsheer Christiaan Baardman van het hof in Den Haag tegen juristenvakblad Mr. Net als bij de politie, het OM en de advocatuur gebeurt, zouden ook sommige rechters zich in cybercrime moeten specialiseren. 

Baardman wordt in zijn opvatting gesteund door wetenschapper Jan-Jaap Oerlemans van de universiteit Leiden. Die zegt tegen Mr.: ‘Hackzaken, het gebruik van malware en denial-of-service aanvallen kunnen complex van aard zijn, vooral vanwege de technische aspecten. Het is goed daarvoor meer gespecialiseerde rechters te hebben die de mogelijkheid hebben gehad om meer diepgaande kennis van deze vormen van cybercrime en digitale opsporing op te doen.’

Drugshandel

Oerlemans gaat nog verder en vindt dat ook de rechters in het reguliere strafrecht basiskennis zouden moeten hebben van digitale opsporing en criminaliteit, vooral omdat digitale bewijsvoering bij steeds meer strafzaken als witwassen, fraude, drugshandel en zedendelicten een steeds belangrijkere rol speelt. ‘Het belang van digitaal bewijs wordt in de toekomst alleen maar groter’, zegt Oerlemans, die vermoedt dat over tien jaar misdrijven niet meer zonder digitaal bewijs worden opgelost.