Lot speelhallen Wallen nog niet beslist

De gemeente Amsterdam heeft opnieuw een zeperd op de Wallen opgelopen. De Raad van State heeft maandag in een kort geding besloten dat de bestemming "speelautomatenhal" voorlopig behouden mag blijven. In de voorlopige voorzieningsprocedure bepaalde de Raad dat de panden Molensteeg 1 en Oudezijds Achterburgwal 30 de gemeentelijke bestemming mogen blijven behouden tot de Afdeling Bestuursrechtspraak uitspraak doet in de in 2013 ingestelde beroepsprocedures.

Waarde

De gemeente wilde de bestemming van de hallen, die eigendom zijn van Marcel Kaatee, per donderdag 11 september a.s. intrekken. De gemeente deed dat op grond van een leegstandsbepaling in het nieuwe bestemmingsplan. Hierdoor zou de waarde van de speelhallen vervliegen, ondanks een al zes maanden lopende vergunningaanvraag van een nieuwe exploitant om de hallen weer te openen. De speelautomatenhallen werden in 2012 op grond van de Wet Bibob gesloten omdat de hallen in 2003 zijn gefinancieerd door de veroordeelde vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg.

Endstra

Marcel Kaatee werd in de afperszaak rond Willem Holleeder geheel vrijgesproken maar de gemeente vond het gegeven dat Paarlberg hem in 2003 een financiering verstrekte toch een reden om hem te willen verbannen van de Wallen. Kaatee kocht de speelhallen in september 2002 van Endstra met een beetje eigen kapitaal en een financiering van Endstra, in februari 2003 loste Paarlberg die financiering van Endstra af en werd Paarlberg de schuldeiser.

Duur

Kaatee voerde tegen de Bibob-beslissing vergeefs procedures. Daarna zocht Kaatee een nieuwe exploitant voor de speelhallen. De pogingen van de gemeente Amsterdam om het karakter van de Wallen te veranderen verlopen niet bijzonder succesvol. De plannen blijken veel te duur en sommige ongewenste ondernemers lijken soms toch weer terug te keren.

Lees ook de gehele uitspraak.

Lees ook:

Brief Kaatee aan Parool geschoond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ombudsman onderzoekt Kaatee-lek niet