Speuren naar moorden Patrick S. (UPDATE)

De politie Rotterdam vermoedt dat Spijkenisser Patrick S. (36) een seriemoordenaar is en zoekt uit welke opgeloste moorden hij nog meer op zijn geweten heeft. S. is veroordeeld voor de moord op Farida Zargar en poging tot moord. De politie is nu op zoek naar de herkomst van bepaalde spullen. De afgelopen maanden heeft een team van rechercheurs al geprobeerd te achterhalen waar de goederen vandaan komen, maar dat heeft nog niet tot resultaat geleid.

Nagels

Behalve onder andere het paspoort van Farida zijn er in zijn woning uiteindelijk 447 voorwerpen in beslag genomen waarvan politie en OM denken dat deze niet van Patrick S. zijn. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mobiele telefoons en sieraden, maar ook om biologisch materiaal als haarlokken en nagels.

Hoger beroep

Patrick S. werd in oktober 2011 aangehouden na een straatroof. In zijn woning in Spijkenisse zijn toen spullen gevonden van de sinds augustus 2010 vermiste Farida Zargar (foto). Zij bleek door S. te zijn vermoord en begraven in het Mallebos. Het onderzoek leidde ook tot het vermoeden dat de man schuldig was aan de dood van een andere vrouw uit Spijkenisse en de poging tot moord, bij een uiterst gewelddadige beroving, op een Poolse man. In juli is S. veroordeeld tot levenslang. De zaak loopt nu bij het gerechtshof in Den Haag om S. in hoger beroep is gegaan.

Tweedehands-opkopers

Het onderzoeksteam "Sebree" heeft al in alle politiesystemen gekeken of de goederen zijn te linken aan verlies, diefstal of andere misdrijven. Het tactische onderzoek naar alle in beslag genomen voorwerpen is in volle gang. Alles wordt uitgebreid onderzocht op aanwezig dna. Inmiddels zijn verschillende spullen aan bijvoorbeeld familieleden van vermiste personen getoond. De politie bezoekt in dit onderzoek ook 1500 opkopers van tweedehands goederen. Met de publicatie van de goederen roept de politie ook de hulp van het publiek in om erachter te komen van wie de voorwerpen zijn of waren en hoe de man eraan kwam.

Roofdier

Tijdens de inhoudelijke behandeling voor de rechtbank zweeg S. voornamelijk. Hij heeft ook niet mee willen werken aan een psychiatrisch onderzoek. Hij heeft verschillende kenmerken van een seriemoordenaar. S. heeft in afgeluisterde telefoongesprekken gezegd dat Farida een toevallig slachtoffer was. Ook zegt hij als 'een predator, een roofdier' ergens heeft zitten wachten. De kans is aanzienlijk dat hij dat vaker heeft gedaan. Hij heeft er ook op gezinspeeld tegen de politie dat hij meer mensen heeft omgebracht. 

Trofeeën

Onder gevonden voorwerpen zijn zelfgemaakte wapens maar ook artikelen die zouden kunnen worden gezien als trofeeën, zoals broches en ringen, maar ook biologisch materiaal biologisch materiaal als haarlokken en nagels. In het boek Seriemoordenaars in Nederland staat beschreven hoe seriemoordenaars opereren. Het gebeurt frequent dat zij voorwerpen van hun slachtoffers zorgvuldig bewaren als een soort trofeeën. De politie vermoedt dat een aantal voorwerpen van andere slachtoffers zijn. Een ander gegeven dat voor de meeste seriemoordenaars geldt is dat ze het liefst moorden in een gebied waar ze goed bekend zijn. Als Patrick S. dus andere moorden op zijn geweten heeft is het twijfelachtig dat hij deze buiten de zuidelijke Rijnmond heeft gepleegd.

UPDATE – Er zijn inmiddels twaalf tips bij de politie binnegekomen over de herkomst van de goederen die zijn gevonden rondom de woning. De tips gaan met name over de sieraden. Een familielid van S. meldde zich omdat enkele sieraden van haar waren. 

{youtube}58O17QLQ-NM{/youtube}