Speuren naar seks in massagesalons

De gemeente Utrecht houdt zo’n dertig Chinese massagesalons scherp in de gaten. Het afgelopen jaar zijn er 5 massagesalons gesloten omdat er prostitutie plaatsvond. Als er tips binnenkomen dat er in een salon seksuele handelingen worden verricht, grijpen ambtenaren in.

Undercover

De salon Yang Yang is vorige week op last van burgemeester Jan van Zanen gesloten. Undercoverambtenaren hadden namelijk aangetoond dat de salon ook massages met ‘happy endings’ verrichtte.

Chinese massagesalons schieten in Utrecht als paddenstoelen uit de grond. De gemeente vermoedt dat er zo’n dertig in de stad opereren. De helft van de salons is gevestigd aan de Amsterdamsestraatweg, die inmiddels ook wel de ‘massageboulevard’ genoemd wordt.

Geen heksenjacht

Gemeentewoordvoerder Erik Suik laat in een reactie aan het AD weten: ‘Niet iedere salon is een bordeel. Maar we zijn als gemeente wel actief op zoek naar illegale praktijken van de massagesalons.’ Tips van klanten maar ook onderzoek naar verdachte signalen op de website van de salons worden gebruikt in de onderzoeken.

‘Indien we denken dat er bij zo’n salon seksuele diensten worden aangeboden, dan gaan we daar gericht onderzoeken. Dat kan zijn het inzetten van mystery guests, maar ook het doorzoeken van vuilniszakken van de salons behoort tot de mogelijkheden’, zegt Suik.

Geen collega’s

De bedrijfsleidster van massagesalon Ying&Yang zegt in de krant: ‘Onze klanten komen voor de traditionele Chinese massages, onze kruiden en accupunctuurbehandeling. Ze komen niet voor seks. De salons die dat wel doen, beschouwen we niet als onze collega’s.’