Spijt over geldsmokkel in kippenvlees

De Roermondse vleeshandelaar Hennie van Rey (76) heeft voor de rechtbank in Zwolle veel spijt betuigd over de smokkel van miljoenen euro’s in kippenvlees via transportlijnen van zijn bedrijf.

Miljoenen

In juni 2015 werd in kiprollades van zijn bedrijf op Aruba een zending onderschept waarin 2,8 miljoen euro bleek te zijn verstopt. Justitie denkt dat dit geld afkomstig was van drugscriminelen uit Venezuela. In totaal denkt justitie het witwassen van een bedrag van bijna 9 miljoen euro hard te kunnen maken. Tegelijk heeft het Openbaar Ministerie laten weten te denken dat er op deze manier gedurende jaren nog veel meer miljoenen zijn vervoerd. Ook zouden er miljoenen naar Kroatië zijn vervoerd.

Stommiteiten

Van Rey is een broer van de gevallen Limburgse politicus Jos van Rey, die nog terechtstaat voor ambtelijke corruptie. Hij wordt formeel verdacht van de smokkel en het witwassen van miljoenen euro’s via vleestransporten van Nederland naar Aruba in en criminele organisatie met als medeverdachten zijn voormalige partner Diana P. uit Roermond en Aquiles C. uit Vught.

Volgens De Limburger zei Van Rey:

Ik heb stommiteiten begaan. Het is vreselijk wat ik door mijn handelen heb aangericht. Voor mijn familie, mijn dochters en mijn bedrijf.

Vervolgens kondigde hij aan zich de komende vier dagen tijdens de behandeling vooral op zijn zwijgrecht te zullen beroepen. Op de vraag van de rechtbank waarom hij geldtransporten via zijn bedrijf liet lopen zei hij:

Ik snap het nog steeds niet. En ik kan u geen zinnig antwoord erop geven.

Overigens blijkt justitie een flink aantal feiten van de dagvaarding te hebben geschrapt. Van Rey wordt bijvoorbeeld niet meer verdacht van het witwassen van geld via de aankoop van een villa in Kroatië. Ook de verdenkingen richting Diana P. zijn afgezwakt.

Van Rey is na betaling van borg op vrije voeten.

Zie ook:

Onderzoeksrechter van witwaszaak gehaald

‘Geld in kiprollades moest naar Venezuela’

Drugsonderzoek VS leidde naar Van Rey

Miljoenen in kippenvlees en op Aruba