Spionagesoftware bij NL politie

De Nederlandse politie zet mogelijk FinFisher in, een softwareprogramma waarmee computers kunnen worden geïnfecteerd om op afstand bestanden te kopiëren, beeldschermkopieën te maken en toetsaanslagen te registreren. Dat schrijft De Volkskrant. De software wordt alleen wordt verkocht aan overheden. Digitale activisten hebben het bedrijf Gamma gehackt dat onder meer deze spionagesoftware aan politie en opsporingsautoriteiten verkoopt.

Drie programma's

Omdat in de gehackte klantenbestanden een versleutelingscode is gevonden die toebehoort aan een lid van de Nationale Eenheid, de landelijke politie in Driebergen lijkt het erop dat de Nederlandse politie ook tot de klanten behoort. De match werd gevonden door de Nederlandse hacker Jurre van Bergen. De Nederlandse klant, waarschijnlijk de Nederlandse politie dus, maakt gebruik van drie van Gamma's softwareprogramma's met een licentie van 2012 tot 2015.

Nieuwe wet

Op afstand hacken en overnemen van verdachte computers door de politie mag niet. Er is wel een nieuwe wet in de maak (Wet Computercriminaliteit III), die daar verandering in moet brengen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt dat het gebruik van spyware onder voorwaarden al wel is toegestaan, met name als de software ter plekke is geïnstalleerd op een computer. Op afstand mag dat niet.

Software

Infecteren gaat door het infilteren van een website, bijvoorbeeld voor het downloaden van software. Apple-software updates van iTunes waren waarschijnlijk jarenlang één van de softwarepakketten die werden gebruikt. Deze week werd bekend dat de Nederlandse politie heeft samengewerkt met de FBI bij de inzet van deze methode.