‘Spoedappèl in zaak AD/Royce de Vries over geheime opnames pas in februari’

‘Spoedappèl in zaak AD/Royce de Vries over geheime opnames pas in februari’

Het publicatieverbod dat de rechtbank oplegde aan het AD over gelekte vertrouwelijke opnames van Peter R. de Vries blijft nog zeker twee weken van kracht. Het AD wilde komen met een nieuwe publicatie op basis van de tapes, maar Royce de Vries stapte naar de rechter om dit te voorkomen.

Het gerechtshof in Amsterdam behandelt het spoedappèl pas 13 februari. Dit meldt NRC-journalist Marcel Haenen dinsdagmiddag op zijn persoonlijke Twitter-account.

Verbod

De rechter in Amsterdam verbood het AD vorige week om nieuwe verhalen te publiceren met de geluidsopnamen die eerder leiden tot onthullingen over mogelijke omkoping door advocaat en presentator Khalid Kasem (45). Een kort geding hierover werd aangespannen door Royce de Vries. De opnamen zouden mogelijk zijn gemaakt door zijn vader, Peter R. de Vries.

Beschuldigingen

Kasem legde zijn werk bij omroep BNNVARA eerder neer na een publicatie waarin hij werd beschuldigd van omkoping. Dat bevestigt de omroep na berichtgeving van het AD. De presentator van tv-programma Khalid & Sophie, die voorheen als advocaat werkte, zou in 2019 aan Peter R. de Vries hebben toegegeven dat hij dat jaar een justitieambtenaar had omgekocht, meldt het AD, dat citeert uit vier geluidsopnames.

De Dienst Justitiële Inrichten (DJI) en de Rijksrecherche doen beide onderzoek hiernaar.