Spookbewoning: miljoenen aan cash en auto’s gepakt

Bij de grootscheepse politieactie naar spookbewoning in de Haagse wijk Ypenburg fijndinsdag in totaal 35 locaties doorzocht en achttien personen aangehouden. Er zijn miljoenen euro’s aan contant geld in beslag genomen, en verder vijf vuurwapens, 14 auto’s en drugs.

Appartementencomplexen

Er zijn ook tal van dure horloges en grote hoeveelheden dure merkkleding aangetroffen. Uit een onderzoek van het team financieel-economische criminaliteit (FINEC) van de politie-eenheid Den Haag was volgens de politie vast komen te staan dat in Ypenburg in grote appartementencomplexen anonieme bewoning door criminelen plaatsvindt.

Hoofdverdachte

Dat leidde tot doorzoekingen van locaties in Ypenburg, Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam. Daarvan werden 27 woningen verhuurd aan criminelen, in termen van de politie als “spookwoningen”. Een van de woningen is door de gemeente Den Haag per direct gesloten wegens een drugsvondst.

Als hoofdverdachte in het onderzoek ziet de politie een 43-jarige Nootdorper. Hij zou via zijn bedrijf feitelijk de woningen huren en weer verhuren aan “spookbewoners”. De aangehouden 36-jarige Rijswijker en 57-jarige Zoetermeerder hadden samen met de hoofdverdachte een ander bedrijf. Ook via dit bedrijf zouden woningen zijn gehuurd en verhuurd aan spookbewoners. De verdachten zouden contant veel huur hebben ontvangen en via de bedrijven hebben witgewassen.