‘Spookraadslid’ opgepakt voor drugshandel

Oud-raadslid Ihsan S. (26) van de partij Sociaal Delfzijl is in een omvangrijk onderzoek naar drugshandel en uitbuiting opgepakt. Hij kreeg landelijk bekendheid nadat hij in 2010 in de gemeenteraad van Delfzijl was gekozen maar nooit kwam opdagen bij vergaderingen en bijeenkomsten. Zo kreeg hij de naam ‘spookraadslid’.

Huiszoekingen

Dinsdag heeft de politie verschillende invallen gedaan waaronder in een bedrijfspand in Winschoten en zes woningen in Delfzijl. Naast S. werd ook zijn 52-jarige vader opgepakt. Ze zijn in een van de zes woningen die ook als café dienstdeed aangehouden.

De aanhoudingen maken volgens de politie deel uit van een groot rechercheonderzoek naar uitbuiting en de betrokkenheid van een groep Turken bij dubieus vastgoed en mogelijke drugshandel. Omdat het onderzoek nog loopt, geeft de politie geen verdere details.

Vastgoedonderzoek

In opdracht van de burgemeester van Delfzijl, Emme Groot, is er een onderzoek gestart naar de groep Turken. Inhoudelijk is hij nooit op de zaak in willen gaan, maar dinsdagavond heeft hij bevestigd dat een inval in augustus waarbij een grote wietkwekerij werd ontdekt en de invallen en arrestaties dinsdag verband houden met het vastgoedonderzoek.

30.000 euro

Als ‘spookraadslid’ stak S. zo’n 30.000 euro gemeenschapsgeld in zijn zak zonder er iets voor te doen. Ondanks een storm aan kritiek in de media en van andere politici weigerde S. afstand te doen van zijn plek in de gemeenteraad. Hij heeft zich zelfs herkiesbaar gesteld bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen maar kreeg toen te weinig stemmen.