Tip Telegraaf serieverkrachter onjuist

Het Openbaar Ministerie heeft in een persbericht ontkend dat de persoon die De Telegraaf vanmorgen als verdachte neerzette, de Utrechtse serieverkrachter zou zijn. De Telegraaf schreef een tip te hebben ontvangen over een man die qua uiterlijk en andere kenmerken perfect voldeed aan het profiel van de serieverkrachter, zoals die onder meer door getuigen is geschetst. Maar deze man was al bekend, zegt het OM, en zijn dna matcht niet met dat van de gezochte verkrachter. De verdachte die De Telegraaf op het oog heeft is dus zeker niet de Utrechtse serieverkrachter. Volgens het OM zijn na een recente uitzending van RTV Utrecht (zie onder) over de serieverkrachter negen nieuwe tips binnen bij de politie.

In tegensteliing tot wat De Telegraaf vermeldde had de politie deze man dus al onderzocht. De krant schreef dat de recherche nog anderhalve week nodig zou hebben om een dna-onderzoek te laten voltooien.

De “verdachte” was al eerder in het onderzoek naar voren gekomen. Hij heeft toen vrijwillig dna afgestaan en dit leidde niet tot een match naar de Utrechtse serieverkrachter. Hij wordt dus niet als verdachte beschouwd.

De andere recente tips worden nog door de politie onderzocht.

HET EERDERE (DEELS ONJUISTE) BERICHT:

De politie Utrecht doet onderzoek naar een verdachte in de onopgeloste zaak van de Utrechtse serieverkrachter. Deze vergreep zich in de jaren negentig op gewelddadige wijze aan jonge vrouwen in de buurt van de Utrechtse Universiteit, op de Uithof. De Telegraaf zegt nu te beschikken over zijn identiteit. Het uiterlijk van de verdachte zou ook matchen met een compositietekening die op basis van getuigenverklaringen is gemaakt. Kijk naar een recente doumentaire over de serieverkrachter na de break.

De Utrechtse seriedader vergreep zich in 1995, 1996 en in 2001 op zeer gewelddadige wijze aan zeven jonge vrouwen. Hij deed daarnaast twaalf pogingen daartoe.

Een fotograaf van de Telegraaf kreeg een tip waarna de krant een andere getuige raadpleegde. Volgens de krant blijkt nu dat de aangewezen persoon daadwerkelijk de dader kan zijn. De identiteit en woonplaats van deze man zijn bij de krant en de politie bekend. Hij zou sterk lijken op de compositietekening van de serieverkrachter.

De gelijkenis zit hem volgens De Telegraaf vooral in de ronde vorm van zijn gezicht, zijn haarkleur en haardracht, en ook in de vorm van zijn neus, ogen en oren.

Ook zijn leeftijd, lengte en omvang zouden voldoen aan het signalement. In de zaak van de Utrechtse serieverkrachter zijn al vele stenen omgedraaid. Zo zijn er zeker tien politiemannen getipt als de dader en vele mannen in De Bilt en Utrecht als beantwoordend aan een daderprofiel gecheckt door de recherche. Vele mannen hebben dna afgestaan, daaronder dus ook agenten van de Utrechtse politie.

Er is uitgebreid gestudeerd op het profiel van de dader. En er zijn ook veel details over hem bekend, zoals zijn schoenmaat, zijn aftershave en zijn volledige dna-profiel. Vaststaat ook dat hij zeer goede kennis heeft van het gebied.

De man zou zwaar van stuk zijn, hij woog destijds waarschijnlijk meer dan 100 kilo. De politie was er al eerder zeker van dat hij destijds ergens in de buurt van het universiteitscentrum de Uithof moet hebben gewoond. Hij reed rond op een zwarte scooter met een integraalhelm met specifieke decoratie.

De man die De Telegraaf op het oog heeft voldoet aan al deze kenmerken. In de jaren dat de verkrachtingen plaatsvonden woonde de man in Utrecht bij De Uithof, in de buurt van de locaties waar de gevreesde zedendelinquent toesloeg.

Het Algemeen Dagblad bracht zaterdag het bericht dat de politie de verdachte jarenlang op een verkeerde plek heeft gezocht. De man zou volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit niet in de buurt van stadion Galgenwaard in Utrecht-Oost moeten wonen maar juist in De Bilt-Zuid. Maar het Openbaar Ministerie liet aan de krant weten dat ook de verdachte mannen in De Bilt-Zuid zijn onderzocht. De Telegraaf schrijft vanmorgen niets over dit onderzoek.

De politie verwacht binnen anderhalve week de onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken.

De politie kreeg eerder deze week acht tips binnen over de Utrechtse serieverkrachter nadat RTV Utrecht zondag de documentaire ‘Op het spoor van de Utrechtse serieverkrachter’ uitzond.