Sporen moord Sandra Kalk opnieuw onderzocht

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft oude sporen uit het onderzoek naar de moord op Sandra Kalk opnieuw ingestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De sporen worden met de moderne technieken opnieuw onder de loep genomen. Sandra Kalk werd in 1998 vermoord en begraven in een bosperceel nabij Kolham (Groningen).

Verdachte

Er was een verdachte in beeld. Hij kwam in een vuurgevecht met een arrestatieteam om het leven. Het dossier werd daarmee gesloten. Nabestaanden van Sandra hebben altijd twijfels gehad of de doodgeschoten verdachte ook daadwerkelijk de moordenaar is en of er niet meer personen bij de moord betrokken zijn geweest.

Dossierbeschouwing

Een onderzoeksteam kijkt sinds april 2014 opnieuw naar het dossier van de moord op Sandra Kalk. Het gaat niet om een heropening van de zaak, maar om een beschouwing van eerder gedaan onderzoek. Daarbij is ook nadrukkelijk gekeken naar destijds verzamelde sporen. Die sporen zijn samen met het NFI geanalyseerd.

Verbeterde onderzoekstechnieken

Dankzij verbeterde technieken lijkt het de moeite waard de sporen opnieuw te onderzoeken. Het gaat daarbij onder anderen om haren die destijds op het lichaam van Sandra werden aangetroffen. Ruim 15 jaar geleden was het niet mogelijk om uit die delen van de haren dna te halen. Met nieuwe technieken is dat nu misschien wel mogelijk.

Dna-afname getuige

Op de kleding van Sandra Kalk zijn ook sporen gevonden van een onbekende vrouw. De politie gaat van een vrouwelijke getuige, die deze voorwerpen in handen kan hebben gehad, haar dna vragen. Hierdoor kan uitgesloten dan wel bevestigd worden dat de sporen van deze getuige zijn.