Spyshop hoeft klanten niet te registreren

De gemeente Amsterdam mag een spyshop niet verplichten om de gegevens van klanten te registreren. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten. De gemeente dreigde de winkel te sluiten als er niet aan voorwaarden werd voldaan, waaronder het registreren van kopers.

De eigenaar was het daar niet mee eens, en stapte naar de rechter. Die stelde de spyshop in het gelijk, zo meldt Het Parool.

De gemeente stelt dat er criminelen van de spyshop in Amsterdam West gebruik maken. Maar volgens de rechtbank is het niet aannemelijk dat de registratieplicht zin heeft, omdat de producten legaal zijn en ook op andere plekken verkocht worden waar de gegevens van klanten niet worden genoteerd.

De afgelopen jaren probeert de politie de spyshops flink te bestrijden. Zo was vorig jaar een inval in een spyshop waar stoorzenders werden verkocht. De eigenaar van een andere spyshop kreeg 15 maanden cel omdat hij betrokken was bij de verkoop van vuurwapens aan Britse undercoveragenten. Vorig jaar werd bovendien de baas van een spyshop doodgeschoten die mogelijk wapens voor liquidaties leverde.