Spyshop-verdachten leverden aan undercovers

De verdachten in het onderzoek naar de spyshop One2spy aan de Admiraal de Ruyterweg hebben wapens geleverd aan Britse undercoveragenten. In februari zijn er in het onderzoek 13 mensen gearresteerd op verdenking van wapenhandel. Op adressen in Amsterdam, Hoofddorp en Den Ilp werden onder meer Uzi's, schietpennen, dempers en munitie gevonden. Dat stelde het Openbaar Ministerie dinsdag bij een pro-formazitting in de rechtbank van Amsterdam.

Gesloten

Winkeleigenaar Farah El O. spreekt in afgeluisterde gesprekken over Magnums 357, Sig Sauers en Kalasjnikovs die hij voorhanden zou hebben. De Britten ook wapens geleverd gekregen. De winkel is inmiddels op last van de burgemeester gesloten. In de winkel zelf werden overigens geen wapens gevonden.

Staatsliedenbuurt

Advocaat Sander Janssen van El O. zei dat het Openbaar Ministerie ten onrechte heeft gesuggereerd dat spy-aparatuur van El O. een rol heeft gespeeld in de aanslag in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Ook bij de moordaanslag op Rida Bennajem zou spy-apparatuur zijn gebruikt uit de shop. Het gezin van El O. zou daarover zijn lastig gevallen. 

Jammers

De politie heeft in de shop afluisterapparatuur geplaatst en ook internetverkeer onderschept. Officier van justitie Sabine Tammes verdenkt de verdachten jarenlang op grote schaal wapens te hebben verhandeld maar ook bijvoorbeeld in jammers waarmee telecomverkeer zoals gsm's maar ook peilzenders mee kunnen worden geblokkeerd. Ook die spullen zijn verboden.